Aktuellt

Digital Kommunikation

9 september 2020

Digital tandvård: Appar och videosamtal

Corona-situation har satt fart på utvecklingen av digital tandvård. Det digitala mötet mellan patient och tandläkare blir allt vanligare. Fler och fler tandläkare introducerar appar och digitala webbtjänster med videosamtal. Syftet är att underlätta kommunikation med patienten. Det är en utveckling som kommit för att stanna, där tjänsterna kommer att utökas, tror många.


Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården i Västra Götalandsregionen gjorde en smartphone-app så att riskgrupper skulle kunna sköta en del av tandvården digitalt. Appen lanserades i april 2020 som en del av Mitt vårdmöte. Nu är den en egen app som heter Folktandvården Västra Götaland. Situationen med covid-19 skyndade på utvecklingen av appen.

– Det hade varit på gång länge. Men vi fick direktiv som gjorde att vi kunde skynda på utvecklingen, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin, på Västra Götalandsregionen.

Patienten loggar in med Bank-ID och kontaktar en central enhet hos Folktandvården i Västra Götaland som assisterar och ger svar på frågor. Genom videofunktionen på telefonen, kan patienten filma mun och tänder. Priset för en online konsultation är 300 kr, för vuxna över 24 år. Frikort och frisktandvårdsavtal gäller.

– Vi har bara fått positiv respons och bedömer att videomöten kommer vara en naturlig del av vårt utbud även i framtiden, fortsätter Sundelin.

I juni 2020 utökades funktionen till en tjänst mellan klinik och patient. Den tjänsten är så länge på prov på utvalda kliniker. Här är det kliniken som tar initiativet till kontakt. Kliniken kan exempelvis inspektera hur läkningen efter en behandling fortlöper, utan att patienten måste komma till mottagning. Man kan också lugna och förbereda nervösa patienter, genom att kommunicera med dem inför en behandling.

– Jag tror att vi kommer att finna massor av tillämpningar till den med tiden, avslutar Sundelin.

Toothie

I våras släpptes smartphone-appen Toothie. Inlogg sker med mobilt bank ID. Appen medger videosamtal med tandläkare. Därefter hänvisas patienten till en tandläkare. Priset för en konsultation är 295 kr för en privatperson. Bakom Toothie står Mazdak Eyrumlu, som även är grundare av tandvårdkedjan Happident.  Eyrumlu är mycket nöjd med appen, som redan har över 35 000 nedladdningar och fått goda betyg.

’- När patienterna pratar med en tandläkare, och får rådet att göra rotfyllning, hänvisar vi dem till närmaste tandläkare. Eller till deras egna. Det beror på var de ringer ifrån. Finns det en Happident på deras ort så rekommenderar vi dem dit. Annars försöker vi att hålla dem separat från Happident, förklarar Eyrumlu. 

Inom kort kommer fler tandläkare att kunna ansluta sig till Toothie. Enskilda tandläkare, oavsett ägare, kan erbjuda videoinstallation eller andra digitala möten via en app. Appen kommer att vara harmoniserad med alla vanliga journalsystem, så att en digital konsultation hamnar i patientens journalen. Tandläkare kommer också att kunna erbjuda digitala konsultationer från sin hemsida via Toothies plattform.   

– Kärnan i det här är användningen av den digitala tekniken, för att förbättra patientens upplevelse och sänka tröskeln in i tandvården. Vi tror att det kommer att ersätta det fysiska informationsmötet som du har med din tandläkare innan du påbörjar behandlingen. Vi tror även att det kommer att underlätta för klinikerna att få in patienter, särskilt till de större behandlingarna, tror Eyrumlu. 

Onlinetandläkaren

En annan privat aktör, Aqua Dental, lanserade redan 2019 tjänsten Online-tandläkaren. Från en webbläsare kan patienter chatta eller ha videosamtal. En separat smartphone-app är planerad längre fram. Hittills har det inte kostat pengar, men snart kommer en avgift att införas.

– Tjänsten är mycket populär. Den tog rejäl fart med coronan. Det är många yngre som använder den, men även många äldre. Det är mycket akuta fall. Vi har ju sena öppettider. Vi har även svenskar utomlands som använder den, och vill prata med en svensk tandläkare; och vill ha en second opinion, säger Rikard Virta, grundare av Aqua Dental.

Praktikertjänst Tandläkare i Mobilen

Praktikertjänst, som företräder både tandvård och sjukvård, har en digital webbtjänst: Praktikertjänst24. Den finns inte som smartphone-app och servar idag bara sjukvården. Under våren 2019 testade PTJ en smartphone-app: Tandläkare i mobilen. Patienten kunde där kontakta en panel av tandläkare, som kunde ge vägledning och hänvisa till PTJ-anslutna tandläkare. Just nu pågår utvärdering av det projektet.

Källa: Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev