Digitala planeringsverktyg tar förutsägbarhet, precision och utförande till en ny nivå

Utvecklingen inom digital dental kirurgi går inte att stoppa. Den ger förutsägbara resultat som ger bättre behandlingar.
– Även de som inte tänker arbeta digitalt, kan komma att behöva lära sig digital planering för att förenkla kommunikationen mellan remittent och kirurg, säger tandläkare Mats Christiansen, på utbildningsföretaget Swecadd.

Mats Christiansen är Swecads undervisare i digital kirurgisk planering. Han tillhör den första generationen av digitalt inriktade tandläkare.

– Jag har alltid varit intresserad av kirurgi. När jag började gjordes allt med frihand. Sedan kom det lite enklare varianter där man mätte djup på mjukvävnaden med en graderad sond och gav de talen till laboratoriet, där man i sin tur reducerade bort mjukvävnaden från gipsmodellerna, och så gjorde de en guideskena på det. Väldigt ineffektivt och oprecist egentligen.

Idag blomstrar det digitala. Fler och fler produkter dyker upp på marknaden, fler och fler tandläkare går över till digitalt, fler och fler föreläser om det.

– Succesivt glider vi över i en mer digital värld. Med det följer att vi även följer med över i en digital värld inom kirurgin. Utvecklingen drivs av viljan till allt få allt så förutsägbart som möjligt och att kunna minimera risker och fel.

Tandläkare Mats Christiansen

Swecad ger två olika utbildningar i digital kirurgisk planering. Dels en grundläggande kurs på en dag. Där behandlas vad som finns på marknaden. Man går igenom bilder och fall, och hur man jobbar, så att deltagarna får en uppfattning om digital planering.

– Den andra varianten är en tvådagarskurs med planering och produktion av guideskena. Den bygger på att deltagarna tar med sig ett patientfall – en  modell eller en .stl fil. Och då utför vi hela planeringen. Vi lär om hur programmen fungerar, och hur man undviker fallgropar. Alla får printa sin egen guide som går att använda i behandlingen.

Alla har nytta av kursen, tandläkare såväl som tandtekniker, vana användare såväl som nybörjare. Även de som inte tänkt arbeta digitalt kan ha nytta av kursen.

– Man kanske inte investerar i all utrustning, men man kan ju jobba digitalt ändå. Man kan ju ha kollegor – käkkirurger exempelvis – som är intresserade av detta, som man kan få en bättre kommunikation med. Jag kan skicka fall eller exempel till en kirurg och få rådgivning. Man behöver inte investera i allting själv. Man kan ju ha delar av det. Man kan arbeta helt utan och bara använda den elektroniska utrustningen som kommunikationsverktyg.

Många tandläkare dras med i en spontan glädje när de börjar använda sin nya digitala utrustning. Det känns som att allt går att göra, fast på halva tiden. Som med all annan ny teknik finns fallgropar.

När det gäller guidad kirurgi finns idag hjälpmedel: CT-scanners, intraorala scanners och planeringsverktyg. Och det gör ju att allting verkar så enkelt. Problemet är väl att man ibland sätter tilltron lite för högt.

– Det finns idag kliniker med mycket sofistikerade protokoll. Det är näst intill ”löpande bandet”. Men börjar man med digital kirurgi, och man kanske inte har någon vana, så kan man ju stöta på problem som man inte är van vid att hantera. Det är det vi försöker fokusera på lite.

Att investera i dyr utrustning för exempelvis guidad kirurgi för implantat, löser inte automatiskt alla problem.

– Ett exempel är att man inte vet hur hårt ben man arbetar med. Vilka egenskaper har implantatsystemet och är det lämpligt? Om man har ett system som är ganska aggressivt, som sätter sig snabbt i ett hårt ben, då blir det problem om du följer protokollet. Implantatet fastnar kanske halvvägs ned i sätet.

– Då bör man kunna de här bitarna. Kan jag backa? Kan jag ta bort det? Hur gör jag när inte guiden går som jag tror att den skall gå?

Digitalisera mera – kirurgi 1.0 med Mats Christianssen

Kurs arrangeras av Swecadd i samarbete med Nobel Biocare.

Kursen går i Ystad den 3: juni

Boka din plats på swecad.se

Om Mats Christiansen 

Utbildad vid Odontologiska fakulteten i Malmö och har flera diplomutbildningar i oral kirurgi, implantatkirurgi och implantatprotetik. Han har drivit remisskliniker i England och Danmark i 14 år. Föreläser regelbundet nationellt och internationellt inom implantat och digital tandvård.

Har samarbetat med Michael Braian, grundare av Swecadd, sedan Braian var elev till Christiansen på Tandläkarhögskolan i början av 2000-talet.

Källa Swecadd

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev