Digitala till hundra procent
Cosmodent i Malmö tillverkar numera bara tandteknik digitalt.
– Det kanske inte är unikt för nystartade labb, men vi har lyckats i den målsättning som vi satte upp 2018, att bli helt digitala, säger företagets ägare och vd Przemek Seweryniak.
Przemek Seweryniak tillsammans med sin livspartner och medförfattare till Fabulous Smiles boken, Kate Brantvik. Boken hjälper det digitala labbet att kommunicera med tandläkare och patient.
Przemek Seweryniak var en skoltrött femtonåring när han halkade in på tandteknikerbanan i början på 1990-talet.
– Jag ville gå en yrkesutbildning och det fanns egentligen inte så mycket annat att välja på.
I dag driver han det framgångsrika företaget Cosmodent i Malmö och är mer än nöjd med valet att utbilda sig till tandtekniker då för mer än trettio år sedan.
– Absolut, det har varit en fantastisk resa och utvecklingen har varit otrolig de senaste 20 åren.
Yrkesvalet var lite av en slump och faktiskt även beslutet att starta Cosmodent 1998.
– Det labbet jag jobbade på slogs ihop med ett annat och jag ville ändå söka mig vidare så det passade bra att starta något eget.
Då gjordes fortfarande allting för hand
– Det var väl inte förrän 2002, när jag fick kontakt med Denzir som utvecklingen verkligen tog fart. Jag kände att jag hade alldeles för mycket att göra och funderade på hur vi skulle kunna minska arbetsbelastningen och ändå producera mer.
Att bli 100 procent digitala var dock inte en reell målsättning förrän 2018.
– Att ha två olika arbetsflöden för att kunna producera saker på flera olika sätt är inte helt optimalt. Egentligen tror jag att det är som värst när man hamnar i ett 50/50-läge, att man producerar ungefär lika mycket digitalt som för hand. Har man väl passerat den tröskeln blir det enklare.
– När vi bestämde oss 2018 var vi kanske 35-40 procent digitala och när pandemin bröt ut hade vi kanske bara 7-8 procent kvar till målet. Kanske blev vi faktiskt lite hjälpta av pandemin, vi tvingades permittera personal och även prioritera på det som var viktigast.
Pandemin gav även Cosmodent nya digitala kunder och gjorde det lättare att övertyga tidigare kunder att skaffa scannrar.
I dag har Przemek 14 anställda
– Jag har förstått att det kan vara svårt att hitta bra personal i dag, men jag har haft tur.
Labbet är specialiserat på kosmetisk och estetisk tandvård och då krävs det noggrannhet och exakthet.
– På det sättet är det digitala arbetssättet oslagbart. Dessutom är digitala avtryck mycket lättare att arbeta med. Vi drar oss inte för att berätta för våra kunder när underlaget vi får in inte är bra, och det går snabbt och enkelt att korrigera och ändra. Det gör att kvalitén på våra jobb alltid ligger på en mycket hög nivå.
Labbet har i dag kunder över hela världen
– Förenade arabemiraten, USA, England, Irland, Spanien, Schweiz är några av länderna och naturligtvis även Sverige, berättar Przemek.
Främsta anledningen till det internationella kund- och kontaktnätet är att Przemek ger kurser i estetisk tandvård både nationellt och internationellt. Han är dessutom medlem i AACD – American Academy of Cosmetic Dentistry och är även en av grundarna till den svenska motsvarigheten SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry.
Przemek ser positivt på utvecklingen, både för sitt eget labb och för branschen
– För oss på Cosmodent handlar det om att fortsätta utvecklas och att hänga med i den digitala utvecklingen. Det gäller väl även för branschen i övrigt. Jag tror att om man förr utbildades till tandtekniker så kommer man i framtiden arbeta som något som mer kan liknas vid dentalteknolog. Det handlar om att veta hur en tand ser ut, hur den fungerar och sedan kunna designa och framställa den på bästa sätt.
Przemek tycker att samarbetet med tandläkarna och de andra i teamet har blivit bättre och bättre de senaste åren. En mer öppen dialog där alla hjälps åt.
– Vi tandtekniker har blivit en allt viktigare del av teamet när det handlar om terapiplanering och om hur man ska lösa ”caset”.
Przemek tror dock att framtida teknik, artificiell intelligens, kommer att ta hand om de enklare tandtekniska jobben, som singelkronor.
– Men det kommer inte att funka när det gäller de högestetiska behoven, där kommer vi tandtekniker alltid att behövas, och den typen av arbeten tror jag bara kommer att bli fler i framtiden.
Han tror inte att han hade varit där han är i dag om han inte hade haft ett brinnande intresse för teknik.
– Det har nog hjälpt mig en hel del. Och det kanske är en förutsättning för dem som vill bli tandtekniker i dag och som vill starta eget labb. Det är nog enklare att starta labb i dag än när jag gjorde det. Då behövdes det massor med grejer och stora utrymmen för att få plats med allt och ofta behövde man bygga om lokalerna för att få bra ventilation. I dag behöver du inte så mycket när du börjar och du kan alltid skicka jobben till ett fräscenter. Men tekniken du behöver investera i gör nog att det är dyrare att starta labb i dag.
– Jag blev väldigt överraskad när jag fick den utmärkelsen. Sverker Toreskog var en speciell människa. Det är nog det finaste priset man kan få som tandtekniker.