Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Ackreditering

15 januari 2020

Dubbelackrediterad tandtekniker som gillar att misslyckas

2019 var ett bra år för tandtekniker Per Ekblom från Stockholm. I oktober blev han tämligen unik, när han godkändes för SACD-ackreditering (Swedish Academy of Cosmetic Dentistry). Redan tidigare var han ackrediterad hos AACD (American Academy of Cosmetic Dentistry). Denna dubbla ackreditering har ingen tandtekniker lyckats med tidigare.


Tandtekniker Per Ekblom gratuleras av tandtekniker Przemek Seweryniak (t.v.) och tandläkare Michael Karlstén (t.h.) under ackrediteringsceremonin hos SACD i Göteborg.

När tandtekniker Per Ekblom kallades upp på scenen för att ta emot beviset för SACD-ackreditering, under SACD-mötet i Göteborg, steg jublet. Kollegor från Sverige och hela världen skyndade att gratulera. Per själv var snabb med att ge stöd åt andra kollegor i sitt tacktal.

Men det var långt ifrån en ”promenadseger”. Processen hos AACD tog åtta år. I likhet med många andra, trodde Ekblom att det hela skulle klaras av på något år eller två. Faktum är att många stupar redan vid det inledande teoretiska provet.

– Det är en språkbarriär som är ganska hög. Man skall passera en initial tenta, med många, många specialuttryck på engelska. Flera har inte ens kommit förbi den.

Snobbstämpel måste bort

Per Ekblom fick flera fall avvisade i processen och tvingades göra om. Men istället för att gråta över ”spilld mjölk”, såg han misstagen som en del av lärandet. Det påpekade han på mottagningsceremonin:

– För mig är det viktigt att ta bort snobbstämpeln som funnits kring AACD och SACD. Det var viktigt för mig att bekräfta att det är OK att misslyckas. Ett avvisat fall är en del av utbildningen.

– Det ville jag förmedla till alla kommande tandtekniker och tandläkare som ger sig in i processen. Ackrediteringen är en väg mot djupare kunskap och en bra certifierad vidareutbildning.

Per Ekblom blev den sjätte personen någonsin att SACD-ackreditera sig och den andre tandteknikern. Ingen annan tandtekniker är ackrediterad hos AACD och SACD. Han var förste svensk att erhålla AACD:s ackreditering när det begav sig. Han är fortfarande den ende tandteknikern i Europa med AACD-ackreditering.

Misslyckanden är inga misslyckanden

Ackrediteringsprocesserna satte prägel på Per Ekblom, både yrkesmässigt och privat. Som yrkesman fick han ompröva många sanningar och metoder.

– Man blir ganska ödmjuk av att arbeta efter AACD:s protokoll. Man inser att ”det här kan inte jag”. I USA är misslyckanden välkomna. Man skall misslyckas och sedan får man då hjälp av handledare, kollegor och mentorer.

Nya utmaningar

En personlig utmaning för Ekblom är att förväntningarna på honom har stigit. Ibland kan hans strävan efter perfektion ta över.

– Jag går en balansgång mellan leva upp till mitt rykte, och samtidigt få ekonomi i min verksamhet. Jag kan inte arbeta som en konstnär. Jag kan inte bara göra ”vackra” tänder. Jag måste göra några vanliga också. Det är en upptäckt jag gjort sedan jag ackrediterade mig.

Allt som allt, är han nöjd med att ha gått igenom processen och rekommenderar kollegor att påbörja resan.

– Det finns väldigt få vidareutbildningar för tandtekniker i Sverige. Men ackreditering inom SACD är ju en väldigt fin, väldokumenterad utbildning som du kan ha med dig på ditt CV, när du söker jobb både i Sverige och utomlands. En utomordentligt bra vidareutbildning för en tandtekniker. Ackreditering ger en en yrkesmässig nytändning!

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev