eHälsa – ingen fluga
Idag lever vi ofta i två olika världar, den fysiska med regelbundna tandvårdsbesök och den elektroniska på nätet. Det är viktigt att dessa två världar kopplas samman genom s.k. eHälsa. Detta är inte så svårt som många kanske tror. När eHälsa blir verklighet kan det t.o.m. uppfattas som självklart! Underskatta inte heller ditt egna deltagande i denna utveckling.
eHälsa är IT-lösningar och innovationer som förbättrar och förnyar hälsofrämjande arbete och skapar helt nya former av vård och omsorg. Det kan röra sig om allt från vanliga hemsidor, smarta appar, sök & besöksbokning till stora sammankopplade datasystem s.k. ”big data”.
eHälsa är vårdutövande som tar hjälp av elektroniska processer och kommunikation. Det kan omfatta en rad tjänster i gränslandet mellan medicin, sjukvård och informationsteknik, ibland sammanfattad som hälsoinformatik (exempelvis hälsoinformation för patienter, e-journaler/delade journalföring för vårdgivare, webbokningar, elektroniska recept, ”Big data”, CAD/CAM, m.m.).
Säkrare vård av högre kvalitet
Hälsoinformatik är metoder och tekniker för insamling, hantering och utvärdering av medicinsk information. Hälsoinformatiker spelar en avgörande roll för att effektivisera informationshanteringen inom klinisk forskning, vård och omsorg och ytterst för att åstadkomma en säkrare vård av hög kvalitet.
eHälsa är en tvärvetenskap där flera olika professioner behöver samverka t.ex. läkare, systemerare, programmerare, kommunikatörer, webbansvariga, etc.
Inom odontologin finns ett begrepp kallat Odontologisk informatik (eng. Dental Informatics). Utnyttjande av dator- och informationsteknik för att förbättra odontologisk behandling, forskning, utbildning och administration. Detta är något vi med all sannolikhet kommer att få höra mer om i framtiden.
Sverige vill vara världbäst på e-Hälsa år 2025
I mars 2016 tog regeringen och SKL:s styrelse beslut om en ny vision för e-Hälsa. Kärnan i visionen är att Sverige ”år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringen och eHälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.”
Vad kan du göra för att ta del av denna utveckling?
Redan idag finns det många praktiska digitala lösningar. Rätt använt kan eHälsolösningar inte bara vara billiga och effektiva utan även vara ett ovärderligt digitalt verktyg.
Här några praktiska råd:
• Använd och delta i olika kvalitetsregister såsom SKaPa (Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit), NQRDI (Nationellt kvalitetsregister för dentala implantat) m.fl.
• Ställ krav på och investera i moderna journalhanteringssystem.
• Låt patienterna fylla i en hälsodeklaration digitalt inför kommande besök.
• Integrera digitala flöden i vardagen såsom digitala avtryckstagning, CAD/CAM, etc.
• Var tillgänglig på nätet via en mobilanpassad webbsida, mejl, nyhetsbrev, blogg, sök/webb bokning, etc.
• Se till att ni finns med i de vanligaste databaserna såsom HSA/1177.se Vårdguiden, Reco.se, Google+, etc. En del av dessa register är helt kostnadsfria.
• Uppmana era patienter att ge omdöme om er på nätet.
• Delta i olika digitala kanaler såsom sociala media, webbportaler, etc.
• Annonsera på nätet som Facebook, Google eller annan digital media.
Dental24 är en del av eHälsa
Dental24 är en del i denna e-Hälsoutveckling med lättillgänglig och relevant information om svensk tandvård.
/Per Ahlberg
Grundare till Dental24
Källor: KI, Göteborgs Akademi, SKL, Regeringen, Tandläkartidningen, Wikipedia och diverse olika digitala kanaler.
Handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025