En tandteknikers blues
Lennart Mårtensson började spela bas 1965 och startade sitt tandtekniska lab 1974. Genom åren har dessa båda intressen följt honom men nu är yrkeskarriären snart slut och då väntar nya spännande utmaningar inom musiken.
En av Lennarts första kommentarer när jag vill boka tid för en intervju är: ”Jag älskar musik, det är sådan styrka i den.” Musiken har alltid funnits i Lennarts liv och det är framförallt blues som gäller. På fritiden spelar han bas i olika konstellationer och uppträder på olika klubbar och restauranger. Ibland kompar han en vissångare och tillsammans bjuder de på uppskattade spelningar för gamla på äldreboenden. Han får också utlopp för sin musikalitet i den lokala ukuleleklubben i Göteborg.
Men det är som en entusiastisk tandtekniker jag känner honom. Under många år var Lennart en av Per-Ingvar Brånemarks utvalda tandtekniker. Det var då som han fick sitt livs största yrkesmässiga utmaningar. Ofta var det patienterna som utmanade teamet av tandläkare, specialister och tandtekniker att spränga gränserna för det möjliga för att lösa svåra funktionella problem och handikapp.
”Tack vare min bakgrund som ingenjör blev jag tillfrågad om att vara med i Per-Ingvars team. Vi arbetade med svåra fall och jag var bl a med om en omfattande ansiktsrekonstruktion på en patient som mist ena ansiktshalvan p.g.a. av cancer. Under en period var jag med i ett protetiskt utvecklingsteam och arbetade också intensivt med utvecklingen av entandsimplantat.”
Lennart har varit verksam inom flera olika specialiteter vid sidan av den konventionella tandtekniken. ”Efter utbildningen, 2 ½ år som elev och 1 år på tandteknikerutbildningen på gamla Vasa sjukhus i Göteborg, höll jag under flera år på med tandreglering för Folktandvården. I slutet av 80-talet började jag med implantat och under de senaste åren har jag haft ett givande samarbete med Per Ekman, specialisttandläkare på parodavdelningen på Östersunds sjukhus.”
Lennart är övertygad om att CAD/CAM-tekniken kommer att ta över alltmer inom tandvården. Han konstaterar dock att det för närvarande verkar vara en återgång till konventionell protetik och misstänker att det kan bero på ersättningsreglerna i den senaste tandvårdsreformen.
Jag frågar Lennart vad han anser om samarbetet med tandläkare och tandtekniker? ”Genom mina erfarenheter anser jag att det blir bättre jobb om man arbetar tillsammans, sida vid sida, på en klinik. Då korsbefruktar man varandras idéer och som tandtekniker får jag chans till direktkontakt med patienterna. Ett nära samarbete resulterar ofta i ett bättre slutresultat som alla blir nöjda med”, avslutar Lennart.
En ny fas tar nu sin början och utmaningarna kommer istället att handla om att jamma ihop med andra musiker.
Gunilla Ekholtz
Frilansskribent, Dental24