Fifflet med tandvårdsstödet: Så fuskar tandvården

Regeringen vill förhindra att ”oseriösa aktörer missbrukar det statliga tandvårdsstödet”. Det framgår i ett delbetänkande av den offentliga utredning SOU 2023:82 som överlämnades till regeringen i november 2023. Utredningen nämner flera exempel på ”avsiktlig felrapportering”. Bakom det officiösa språket i utredningen framträder urgamla fifflar-metoder: ”Göra en elefant av en mygga”, ”skjuta sparv med kanon” samt ”sälja skinnet innan björnen är skjuten”.

”80 000 kr eller städning och barnpassning i ett år- vad tar du?” Foto: Mahiruysal / Getty Images.

I utredningen beskrivs hur vårdgivaren lämnar in felaktiga uppgifter om patientens vårdbehov eller tillstånd för att få utföra mer och dyrare behandlingar. Ett förfarande som för tankarna till det svenska talesättet göra en elefant av en mygga.

Oseriösa vårdgivare utför behandlingar, som enligt regelverket inte är motiverade i förhållande till patientens vårdbehov eller tillstånd. Att skjuta sparv med kanon, skulle man kanske kunna säga.

Det förekommer vidare att man begär ersättning för behandling som inte ägt rum. En variant är att rapportera in en behandling innan den är slutförd för att klara en sammanhängande period på tolv månader. Man säljer så att säga skinnet innan björnen är skjuten.

Rabatt till patienten – staten betalar

Ibland ger behandlaren rabatt eller ”specialpris” till patienten. Priset kan vara under referensprisnivå – eller helt gratis. Tandläkaren begär ersättning från Försäkringskassan för det fulla priset. I utbyte får tandläkaren någon annat av patienten – kanske kontanter svart eller ett nytt staket till sommarstugan. Det en blir en win-win för alla utom staten.
Försäkringskassan kontrollerar numera att pengar inkommit på vårdgivarens konto och att patientens betalning kan styrkas.

Överdebitera och luftfakturera

Att rapportera in en mer omfattande behandling än vad som faktiskt utförts förekommer i högt och lågt: Från oriktiga fakturor till rena luftfakturor. En del försöker vara listiga och rapportera in små åtgärder över längre tid. Försäkringskassans algoritmer har dock i regel möjlighet att upptäcka detta, påpekas det.

Laga tänder på avlidna

Utredning nämner fall där avlidnas personuppgifter använts. Det finns slutligen ett mindre antal vårdgivare som utfört stora bedrägerier. De avslöjas i allmänhet ganska snart och får återbetalningskrav. Kanske går verksamheten i konkurs. Men en konkurs betyder inte alltid slutet. Ägarna kan överföra verksamheten till ett nytt bolag, ibland med så kallade målvakter som ägare och/eller behandlare. Både företag som försatts i konkurs och det som verksamheten flyttas över till, kan vara anslutna till Försäkringskassans elektroniska system. Förfarandet är dömt att avslöjas förr eller senare, men bedragarna hinner få ut stora summor innan utbetalningarna stoppas.

Falska leg

Behandlare som fått sin legitimation återkallad använder ibland en annan behandlare legitimation för att begära ersättning.

Manipulering med tandvårdsstödets kostnadstrappa

Socialtjänst betalar ibland nödvändig eller akut tandvård åt personer med svag ekonomi.
Försäkringskassan har sett att vissa vårdgivare fortsätter med omfattande och kostsamma behandlingar efter att den nödvändiga eller akuta behandlingen är klar. Syftet är att ta patienten över tröskeln till 85 procents-nivån i tandvårdsstödet. Men patienten betalar aldrig sina egna 15 procent.

Erbjuder halva priset – lurar patienten på tusentals kronor

Detta är ett bedrägeri riktat mot patienten. Det drabbar de som inte förstår hur tandvårdsstödet fungerar. Behandlaren ger exempelvis priset 100 000 kronor för en behandling, men erbjuder en ”rabatt” på kanske 50 procent – 50 000 kronor. Patienten – som inte förstår bidragstrappan- uppfattar detta som ett fördelaktigt erbjudande. Den verkliga kostnaden för patienten – med 85 procents subvention – var ca 22 000 kronor.

/Dental24

Fotnot:

Utredningen talar i detta sammanhang inte explicit om tandläkare, utan om behandlare och vårdgivare: Behandlare är den person som utför tandvården, i de flesta fall en tandläkare. Vårdgivare är den juridiska person som bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet eller tandvårdsverksamhet. En vårdgivare kan till exempel vara en region, en kommun, ett aktiebolag eller en egenföretagare.

SOU 2023:82: Ökad kontroll över tandvårdssektorn

Remiss SOU 2023:82 Ökad kontroll över tandvårdssektorn

Uppdrag om förstärkt tillsyn mot välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvården och tandvården

 

 

Källor: Regeringen, Statens offentliga utredningar, Försäkringskassan, Socialdepartementet, m.fl.

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev