Fin- och fulporslin
Ny bok »Muggar och ställ«, en berättelse om Gustavsbergs porslinsfabrik.
Boken berättar om porslinets historia och om fin- och fulporslin.
Ett tusenårigt material
HEMLIGT RECEPT Porslinet uppfanns av kineserna och började produceras i större skala på 600-talet, och man lyckades hemlighålla processen i tusen år. På engelska, persiska och många andra språk kallar man porslin för »china«. Det kom till Europa med Marco Polo.
HANDELSVARA I Europa blev tillverkningen känd först när holländarna i början av 1600-talet övertog den österländska handeln. Sverige började importera kinesiskt och japanskt porslin i stor omfattning under 1600-talet. Man skickade ritningar med ett fartyg och fick hela serviser tillbaka på nästa fartyg några år senare.
SVENSK PRODUKTION I Sverige tillverkades det första porslinet vid Marieberg 1767. Det fortsatte med Rörstrand och Gustavsberg i mitten av 1800-talet och senare med Göteborgs och Lidköpings porslinsfabrik i början av 1900-talet.
I köket, i munnen och i rymden
Den moderna porslinstillverkningen gick under 1900-talet från att vara en lyxvara för adeln, till att även bli ett material för praktiska förbrukningsvaror och högteknologiska behov.
1 Badrum. I nästan alla skithus finns porslinet representerat – badkar, wc, handfat eller varför inte en bidé.
2 Tänder. När en tand har spruckit eller blivit skadad lagas den med ett tunt skal av porslin som klistras på den skadade tanden.
3 I köket. Tallrikar, muggar eller köksburkar. Ju tunnare, vitare, hårdare desto lyxigare.
4 Leksaker. Leksaksbilar, serviser men framför allt porslinsdockor.
5 Isolering. Porslin är extremt värmebeständigt och används bland annat i rymdfärjornas värmesköldar och som isolering till kraftledningar.