Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

5 januari 2011

Fler får läsa sin journal på nätet

Landstinget i Östergötland och Linköpings universitet ska under våren utvärdera försöket med att låta patienter läsa sina journaler på internet. Samtidigt utökas projektet till att omfatta fler patienter.

Sedan 2003 pågår ett pilotprojekt i Östergötland där ungefär 300 personer med kroniska sjukdomar och mycket vårdkontakt kan läsa sina journaler hemifrån via internet. Med hjälp av ett lösenord kan de logga in och läsa om remisser, laboratoriesvar och vårdtillfällen. I ett nytt samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Linköpings universitet ska nu projektet utvärderas.

– Vi vill komma fram till ett regelverk för vilken information som ska finnas och när den ska ges genom en dialog mellan patienter och medarbetare, säger Anders Bernholtz, konsultchef vid IT-centrum i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Samtidigt kommer fler patientgrupper, från tre specialistkliniker inom områdena endokrina sjukdomar, njurmedicin och kardiologi, att bjudas in att delta i försöket.

– Att enkelt kunna få tillgång till information om den egna vården är en viktig del i att kunna vara delaktig som patient. Men vi behöver veta mer om hur informationen i journalen uppfattas och används av vanliga användare innan vi kan införa det till bredare patientgrupper, säger Michael Hoffmann, medicinsk rådgivare och tidigare ansvarig för patientjournaler vid Landstinget i Östergötland.

Av Linda Persson

Källa: IT i Vården

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev