videareutbildning

22 november 2018

Fortbildning för tandläkare: Många aktörer, inget gemensamt bedömningssystem

I länder som USA, England, Danmark och Norge är fortbildning för tandläkare obligatoriskt. I Sverige finns inga sådana krav. Men fortbildning i Sverige är en ändå en stor marknad. Över 40 aktörer erbjuder utbildningar för tandläkare, på olika premisser.

En av aktörerna är Praktikertjänst. Praktikertjänst driver sin PTJ Akademi för alla typer av utbildningar. Här finns kurser i kliniska färdigheter för medicinsk personal såväl som kurser i kommunikation, bemötande och ledarskap. Kurserna är öppna för alla inom tandvården.

– Vi ser det som viktigt att fortsätta utbilda sig och lyfta sin kompetens, säger Maria Ahlström, chef utbildning på Praktikertjänst.

– Vi använder oss av ett poängsystem kopplat till fortbildning. Det är interna poäng. Vi har inte satt något krav på hur många fortbildningspoäng man skall ha.

Praktikertjänsts kurser för tandvården har 3000 deltagare per år. En populär kurs är LOGOS, som är ett treårigt program för hela kliniken.

– Vi har hela tiden nya kurser. Hands-On och kurser i nya tekniker är de kurser som kommer att vara aktuella.

Odontologiska poäng

Tandläkarförbundet är en annan stor kursgivare, med 200 kurser per år. De betygsätter vissa av sina kurser i s.k. Odontologiska poäng. Blå poäng för klinisk kunskap, röd för övrig kunskap. Enligt kurskatalogen berättigar en fem dagar lång diplomkurs i bettfysiologi till 40 odontologiska poäng. En två dagar lång kurs i ”handfasta kliniska tips” ger 14 poäng, medan en tvådagarskurs i komposit för tandhygienister och tandsköterskor inte ger några odontologiska poäng.


SACD-kurs i kosmetisk tandvård

Ackreditering hos SACD

Organisationen SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry – vidareutbildar tandläkare och tandtekniker i kosmetisk tandvård. SACD erbjuder två nivåer av betygsättning: Fullt medlemskap samt Ackreditering. Fullt medlemskap är ett bevis för deltagande i kurser i Sverige och USA. Ackreditering är en lång och omfattande process. Aspiranten måste bl.a. lämna in fyra väl dokumenterade patientfall. Examinatorer är andra ackrediterade tandläkare.

– Vi startade SACD för 15 år sedan, för att det fanns ett kunskapsunderskott. Idag är så gott som all tandvård estetisk tandvård. Alla måste kunna det idag, anser vi. Men vi är de enda som erbjuder en ackreditering, med dokumenterade kunskaper, säger Elisabeth Rasmusson, president för SACD.

 

Individuellt ansvar

I många länder är fortbildning för tandläkare obligatoriskt. I Sverige vilar ansvaret på individen. Arbetsgivaren kan låta fortbilda personalen, men måste inte. Detta är ett systemfel som urholkar kvaliteten i vården, anser Tore Sahlin, f.d tandläkare och själv vårdgivare i egna företaget Curomed.

– Vi skall ha människor i vården och tandvården som är uppdaterade i det de gör. Jag tycker det borde vara obligatoriskt med tre – fyra veckors fortbildning per år.

Vill någon bli opererad akut av en läkare som inte gått en enda kurs på tre år, frågar Sahlin retoriskt?

– Varken folktandvården eller privata aktörer verkar vilja kvalitetssäkra vidareutbildning. I vår omvärld satsar man dubbelt så mycket på detta som vi gör. I USA har de ett obligatoriskt vidareutbildning med poängsystem (CE). Där är de ivriga att få påskrivet när de är på konferens. Där skall man ju uppnå ett visst antal poäng varje år.

Någon förändring dagens system är inte planerad, förklarar Stein Björkman, sakkunnig om behörigheter inom tandvård på Socialstyrelsen

– Systemet fungerar i stort sätt bra. I den bästa av världar måste man väl utbilda sig, kan man tycka. Men det är ändå upp till den enskilde att känna det behovet. Det finns ingen ambition hos socialstyrelsen att gå in och validera, poängsätta eller kvalitetssäkra kurser.

 

/Dental24

 

Du missar väl inte alla Kurser & Event som finns samlade på Dental24?

Kurser & Event på Dental24 >>

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev