Artikeln är gjord i samarbete med en av Dental24s samarbetspartners.
Fortbildning inom endodonti är avgörande för att skapa ökat självförtroende och förbättra vårdkvaliteten
Den senaste forskningen inom endodonti visar att prognosen för en rotbehandlad tand skiljer sig avsevärt beroende på om det är en allmäntandläkare eller specialisttandläkare som utfört behandlingen. Det beror på olika faktorer, inklusive behandlarens skicklighet och erfarenhet, kunskapsnivå samt tillgång till modern teknik såsom dentalmikroskop och maskinella renssystem.
Monika Eriksson är verksam som endodontist på flera av Smile Specialisttandvårdskliniker med ett brett upptagningsområde. Hon är även involverad i
Trainee-utbildningen inom Smile, som riktar sig till nyutexaminerade tandläkare och utgör en del av deras kompetensutveckling under det första året. Hon har observerat att yngre kollegor är nyfikna på nya tekniker och metoder men saknar den kliniska erfarenheten. De mer erfarna kollegorna å andra sidan besitter god klinisk kompetens men behöver ibland uppdatera sig med de senaste rönen inom området.
Monika noterar en ökande efterfrågan på vidareutbildning och tror att denna efterfrågan kan öka ytterligare, särskilt med tanke på Tandläkarförbundets rekommendation om kompetensutveckling på 20 timmar per år och EU-direktivets uppmaning till fortbildning. Regeringen utreder också möjligheten att införa ett eventuellt krav på fortbildning i Sverige för att säkerställa att legitimerad personal håller sig uppdaterad med teknik- och behandlingsutvecklingen och därigenom säkra patientsäkerheten.
För närvarande råder det en brist på specialistkompetens, vilket är ojämnt fördelat över hela landet. Detta, tillsammans med det ökade behovet av kompetenshöjning, ledde till att Monika startade Endodonti Akademin med syftet att öka kompetensen och sprida kunskap om aktuell forskning och moderna tekniker. Monika strävar efter att hjälpa andra tandläkare att uppnå högkvalitativ vård, stärka sitt självförtroende och därigenom förbättra prognosen för rotbehandlingar, med målet att fler patienter ska kunna behålla sina tänder.
Monika Erikssons passion för endodonti och hennes driv har tagit henne ut i världen, där hon blivit utvald till Key Opinion Leader för Dentsply Sirona och
representerar Sverige på olika internationella evenemang. Detta ger henne möjlighet att träffa världsberömda forskare, kliniker och utbildare från hela världen, vilket inspirerar henne att driva Endodonti Akademin framåt.
Under ett av dessa möten kom hon i kontakt med Dr Domenico Ricucci, en världsberömd forskare inom endodonti och kariologi, känd främst för sina histopatologiska studier och flitigt citerad i vetenskapliga artiklar inom branschen. Monika strävar efter att låta fler ta del av Dr Ricuccis kunskaper och har därför bjudit in honom till Stockholm för att hålla en tvådagars kurs i ämnet. Genom denna kurs hoppas Monika att kunna ge startskottet för ytterligare evenemang med internationella föreläsare.
Källa: Endodonti Akademin