Från fyllningar till fillers: Kosmetifieringen av tandvården
Kosmetiska behandlingar och kosmetiska perspektiv ökar inom tandvården. Marknaden förväntas växa de närmaste åren. Fler och fler tandläkare erbjuder även behandlingar som botox och fillers.
I en rapport från februari 2023 noterade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV att tandvården som produceras inom det statliga tandvårdsstödet har minskat med 17 procent inom den privata sektorn och var oförändrad inom Folktandvården under 2009–2019. Under samma period ökade hushållens utgifter för tandvård utanför tandvårdsstöden från 4,6 till 6,1 miljarder kronor. I rapporten står det vidare:
”Det framgår inte av statistiken vilken tandvård som dessa siffror avser, men eftersom nästan all tandvård ingår i antingen statligt eller regionalt tandvårdsstöd, kan man anta att dessa siffror avser estetisk tandvård.”
Enligt en konsultrapport från företaget MRFR – Market Research Future, förväntas den globala marknaden för kosmetisk tandvård att nästan fördubblas fram till 2030. De skriver i en rapport;
”Marknaden drivs av faktorer som ökad medvetenhet om tandhälsa och estetik, en ökning av disponibel inkomst och den växande populariteten för kosmetiska tandingrepp.”
Det är många tandläkare som erbjuder ”estetisk tandvård”. Rent kosmetiska tjänster som tandblekning, ingår idag i standardutbudet, även hos Folktandvården. Tandreglering erbjuds av allt fler.
SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry – har sedan 2002 utbildat tandläkare i kosmetisk tandvård. När SACD bildades 2002 var attityden till kosmetik och estetik annorlunda.
– Varför skulle inte tandläkaren få korrigera naturens misstag? Om man exempelvis blivit född med sneda tänder? Patienten själv ville det och var redo att betala för det. Många kollegor var inte vana att arbeta efter patientens önskemål, säger tandläkare Calle Hagman, som var med och grundade SACD 2002.
– Dessutom fanns inte kompetensen då, påpekar Calle Hagman. Vi startade SACD för att öka kompetensen bland svenska tandläkare i att utföra estetisk tandvård på ett vävnadsbesparande sätt till exempel genom skalfasader och inte alltid göra kronor som fullkronor som var det vanligaste i Sverige för 20 år sedan.
Även behandlingar som normalt inte förknippas med tandvård erbjuds idag av svenska tandläkare. Två populära behandlingar är botox och fillers. En snabb googling visar att minst 80 kliniker enbart i Stockholmsområdet erbjuder botox och fillers.
Linnetandvården i Göteborg är en av många kliniker som erbjuder estetiska tandvårdstjänster, men även estetiska injektioner.
– Idén har funnits länge. Jag är väldigt estetiskt lagd. Vi har konceptet ”Hollywood Smile – but do it right” – det vill säga att vi inte slipar ner tänder eller något sådant. Vi gör gärna tandreglering för att få fram det estetiska. Och då kommer utseendeförbättring på läpparna in naturligt, säger klinikchef, tandläkare Ingrid Silva.
Idag är det något mindre efterfrågan än före 2021, då en skärpning i lagstiftningen ägde rum. I övrigt tror Silva att verksamheten kommer att leva kvar och växa.
– Vi som är tandläkare är de som gör detta bäst, känner jag. Så länge det utförs kontrollerat är det en tjänst som vi har, helt enkelt.
Det finns också flera företag som erbjuder utbildningar till läkare och tandläkare i just detta. Varför? I marknadsföringen kan det heta:
Du som vill ligga före dina kollegor med det senaste inom kosmetika
Du som vill öka dina inkomster
Du som vill ha ett komplement på din klinik
Du som vill lära dig något nytt och vill öka lönsamheten
Till dig som söker en behandling och produkter utöver det vanliga
Du som söker ett yrke för framtiden
Du som söker en kompetent samarbetspartner
Suzanna Adamsdotter leder utbildningsföretaget Beauty Profession, som utbildar vårdpersonal i estetiska behandlingar:
– Intresset från tandläkare är snarare mindre den senaste tiden. Innan coronan och lagändringen 2021, utbildade vi tandsköterskor och tandhygienister i botox och fillers. Det får vi inte göra längre.
– Sedan märker vi av lågkonjunkturen. Det är mycket färre deltagare på våra kurser överlag. Men vi har bara goda erfarenheter av tandläkare. Vi har anordnat flera kurser av tandläkare för tandläkare.
Affärsutvecklaren och tandläkaren Per Rehnberg har sett utvecklingen i flera länder. Ofta – men inte alltid – är det rutinerade tandläkare med en bakgrund i estetik som utför injektionsbehandlingarna.
– Tandläkare är bra på att utföra den här typen av behandlingar. De kan utföra injektioner i den orala regionen och de kan ansiktets anatomi. Men jag tycker inte att det är vi som gör detta bäst.
Rehnberg tror att utvecklingen kommer att fortsätta. Efterfrågan på fillers och liknande är stor.
– Personligen tycker jag inte fillers och botox tillhör vårt yrke. Folk vill ha det snabbt, enkelt och billigt. Och då är det kanske enklast att gå till en tandläkare, när man kanske borde gå till en plastikkirurg eller en psykolog, eller bägge.
– Tandläkarna själva får säkert en högre omsättning och vinst på detta jämfört med andra behandlingar. Lönsamheten har varit bra på estetiska behandlingar men det ställer också högre krav på tandläkarens efterutbildning och patientomhändertagande.
FAKTA ESTETISKA INJEKTIONER
Med fillers menas vanligen injicerbar hyaluronsyra. Det är ett kroppseget ämne, som när det injiceras återskapar volym, förstärker form och kontur i huden.
Botox är en förkortning på botulinumtoxin , ett läkemedel som på ett kontrollerat sätt blockerar nervimpulsen till muskler. I estetisk tillämpning slätar botox ut rynkor.
Fillers och botox kan användas för att minska rynkor, öka volymen i läpparna eller ansiktet samt för att ge ett ungdomligt utseende. De kan appliceras på läppar, kinder, runt näsan och munnen, samt på hakan.
2021 infördes nya regler om estetiska injektionsbehandlingar. Endast legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor får utföra estetiska injektionsbehandlingar som exempelvis botulinumtoxin och fillers.
/Dental24