Guidad kirurgi

15 februari 2017

Från guidad kirurgi till CADCAM-implantologi

I en filmad intervju berättar tandläkare Marcus Dagnelid om sin syn på utvecklingen inom guidad kirurgi sedan 2005. Stora teknikkliv gör att tekniken numera liksom mycket annat inom implantologin tar sin utgångspunkt i protetiken. Om fem år tror Marcus att guidad kirurgi kommer att vara en naturlig del av implantatbehandlingen och att det är allmäntandläkaren som har tekniken i sin hand och styr behandlingen.

Intervju med Marcus Dagnelid om utveckling och möjligheter med guidad kirurgi

 

Runt 2005 formligen exploderade begreppet Guidad kirurgi i dentalvärlden när flera stora implantatföretag lanserade mjukvaru- och hårdvarulösningar med spektakulär marknadsföring. Behandlingskonceptet i fokus var att vid ett och samma tillfälle begåva/förse den tandlösa patienten med implantat, distanser och en permanent protetisk lösning.

Det kirurgiska ingreppet genomfördes ofta med mjukvävnadsstansning, istället för att fälla upp en lambå, och begreppet flap-less blev ett honnörsord för konceptet. Implantat och distans installerades sedan genom det cirkulära mjukvävnadssnittet med hjälp av en kirurgisk guide, och den permanenta bron sattes på plats. Kirurgiska guider, företrädesvis lab-framställda sådana, hade vid den tiden använts sedan länge. Det nya var tillgängligheten av en helhet; planering av fallet i en mjukvara (CAD), tillverkningen av en exakt korresponderande guide (CAM) samt ett kirurgiskt kit anpassat för ingreppet.

Hundratals patienter behandlade hos Dagnelid

Tandläkare och tandtekniker från hela världen fascinerades av möjligheterna och vallfärdade till Göteborg för att utbilda sig. En som var med redan på den tiden var en ung Marcus Dagnelid som fick chansen att ”fronta” som pedagog på mjukvaran i team med erfarna kirurger och protetiker. Marcus har sedan dess behandlat 100-tals patienter med guidad kirurgi och deltagit i produktutvecklingen av flera system.

Färre felkällor

I denna intervju ger Marcus, med avstamp i tiden kring 2005 sin syn på utvecklingen kring guidad kirurgi fram tills nu, tillsammans med en ”spådom” om kommande år. Konceptet har med ny teknologi och ny syn på behandlingspanoramat genomgått stora och snabba förändringar. Främst präglar den digitala utvecklingen processerna med tillgängligare datortomografiska lösningar och bättre flöden i mjukvaror. Men även guider och kirurgiska kit har förenklats med bevarande av kliniska behandlingsmöjligheter och precision. Färgkodade flöden och smarta produktlösningar innebär färre felkällor och ett smidigare arbete vid stolen.

Fler indikationsområden

Den kanske främsta förändringen är dock synen på lämpliga indikationsområden och behandlingssekvenser. Nuförtiden drivs guidad kirurgi som mycket annat inom implantologin från en utpräglad protetisk utgångspunkt. Implantatplaneringen kan då göras från mjukvarusimulerade protetiska lösningar. Innebörden vid ett sådant förfarande blir att möjligheterna till ett ” väl guidat implantat” ökar även utan fysisk kirurgisk guide, men optimeras förstås fortfarande vid användandet av en sådan. Indikationen för den fysiska guiden är ofta situationer med avancerade krav på estetik, såväl vad beträffar den protetiska ersättningen som sådan, som den mjukvävnadskontur den förväntas ge på lång sikt. Vissa system/guider tillåter till och med rotationskontroll av implantatet, vilket i sin tur innebär att en permanent individualiserad distans och en provisorisk krona kan installeras vid implantatkirurgin.

Integration mellan olika digitala system

Redan nu inkluderas digital information från flera digitala system, aktörer och sekvenser i den dentala behandlingskedjan. Framtiden kommer att innebära ytterligare integrationer med möjlighet för det digitalt bevandrade och intresserade behandlingsteamet eller behandlingsenheten att öka effektiviteten i produktionen, samtidigt som förutsägbarheten och kvaliteten i det kliniska arbetet kan öka.

 

Se hela Videon/lyssna på Podcast!

Vill du veta nästan allt om vad som präglat och präglar guidad kirurgi och dess plats inom det som numera kan kallas CADCAM-implantologi bör du lyssna på hela intervjun med Marcus Dagnelid.

 

Av Björn Adielsson
Swedish Academy for Advanced Clinical Dentistry (SAACD)

 

Den 7-8 april genomför SAACD en kurs där du som tandtekniker får lära dig perfekt färgtagning och färgåtergivning med digitala fotografiska medel enligt den revolutionerande metoden eLABor aid.

Vill du veta mer om denna kurs kan du klicka här.

Är du intresserad av att gå andra kurser eller få kontakt med SAACD kan du klicka här

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev