Arkiv

6 april 2009

Hela kliniken packas upp på skolan

På Tjörn i Bohuslän kommer tandvården till skolan. En mobil utrustning hos folktandvården i Skärhamn gör att 2 100 barn varje år får tänderna undersökta i skolan. En vinst i tid, pengar och för miljön.

Sedan 2001 reser tandvårdspersonalen varje vår och höst ut till den bohuslänska skärgårdsöns tio skolor. Det enda som behövs på plats är uttag för el och dator. Resten har personalen med sig. Klinikchefen Monica Pettersson lovordar systemet med den mobila utrustningen.

Tandundersökningarna på barnen går snabbare och man sparar både tid och pengar.

– När vi är på skolan når vi barnen lättare, det är inga som uteblir. Det avlastar receptionen och vi får mer tid över för vuxentandvården.

Cajsa Fabricius är tandläkare på folktandvården i Skärhamn och mycket positiv till det mobila systemet.

– Det är bra att man fångar upp barn som vi kanske inte får hit annars. Det betyder att alla barn blir undersökta, säger hon.

Hon påpekar att många i kommunen pendlar till sina jobb. När föräldrarna ska följa barnen till tandläkaren kanske de måste ta en hel dag ledigt.

Till och med 6-åringarna vågar sig nu in till tandläkaren utan någon förälder i sällskap, berättar Monica Pettersson.

– Jag hade förväntat mig att 6-åringarna alltid skulle ha en förälder med sig. När barnen ska till kliniken så körs de oftast av sina föräldrar i bil. Med det här systemet sparar vi väldigt mycket på miljön också.

Att packa ner tandläkarstolen och utrustningen tar ungefär en timme. Men det är inget som personalen på kliniken behöver bry sig om. Man hyr in en person från firman där man köpte stolen som flyttar den.

Så när tandvårdspersonalen kommer till skolan finns utrustningen redan på plats. Med sig har man också en digital röntgen och dator.

Tre månader per år är man ute med den flyttbara utrustningen. Övrig tid används den på kliniken.

Två personer jobbar ihop på skolan, en sköterska samt tandläkare eller hygienist. En mottagning skapas hos skolsköterskan eller i ett klassrum. Här undersöker man och gör fissurförsegling. De som har karies som behöver lagas får en tid på kliniken. Sådant gör man inte på skolan.

Än så länge är det bara till öns skolor som man tar utrustningen. Men den skulle också kunna användas inom till exempel äldreomsorgen. På Tjörn har folktandvården i stället valt att ha en liten permanent mottagning på ett äldreboende.

Finns det då inga nackdelar till exempel när det gäller arbetsmiljön?

– Det enda som är litet negativt är att man har sämre ljus. Vi har med oss lampa men det blir inte riktigt som här på kliniken, säger Cajsa Fabricius.

Monica Pettersson säger att när röntgen eller datorn strejkat då känner man sig naturligtvis frustrerad. Men någon kritik har hon inte hört vare sig bland de anställda eller på skolan.

Annika Hansson

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev