Omvärld

9 december 2011

IT krossar läkarnas auktoritet

IT-utvecklingen med vårdforum på nätet, självmätningssystem och appar påverkar hela den medicinska världen på ett oåterkalleligt sätt. Men patienter och läkare är långtifrån överens om det nya vårdsystemet och vilka krav det ställer.

 

Utveckling kan göra ont, för vissa. Andra följer med och rider på vågen, vilket är klokt, för vi kan inte stoppa den. Världen är upp och ner och relationen mellan läkare och patient är inte som förut. I dag är det inte läkaren som är en auktoritet. Det kan vara skrämmande för en läkare att träffa en patient som vet mer om sin sjukdom än läkaren för att patienten har åtkomst till data som läkaren inte har eller som motsätter sig de läkemedel läkaren hade tänkt skriva ut. Och patienten motiverar det med en studie som han/hon hittat på nätet, skriven av en annan läkare, någon annanstans i världen.

Den nya patienten tar ansvar för sin hälsa. Privata aktörer, eller en läkare, som är med och bidrar till vår hälsa i ett globalt samhälle där alla har samma åtkomst till information kan vi kalla medskapare. Gränserna suddas ut och det auktoritära tänket ersätts av samarbete mellan läkare, sjukhus och olika privata aktörer vars område inte är enbart medicin, utan hela registret från akuten till träningslokalen, hälsa, personlig utveckling och välbefinnande. För nu flyttas fokus från sjukdomsbehandlingar till prevention, från sjukdom till hälsa! Vilket är i elfte timmen med tanke på våra ökande kostnader.

Patienter går inte längre till en läkare som första val när de har ett problem med sin hälsa. Många går in på forum på nätet som Patients like me och använder sig av tips och råd från andra som har samma sjukdom eller likartade symptom som jag har. Patienterna delar generöst med sig till dem som vill läsa hur det har gått för dem, vilka undersökningar de genomgått, vilka som var värda att utsätta sig för, vilka som inte ledde någon vart och så vidare. Dessa data kan användas i lärosyfte för både läkare och patienter. I vissa fall kommer patienterna själva att ta initiativ till experiment på sig själva både i grupper och individuellt. De kommer att vilja dela med sig av dessa experiment till det medicinska etablissemanget som de kommer att vilja involvera.

Källa: Dagens Samhälle/Läs hela artikeln ››

Framtidsstrateg Kairos Future och projektledare för långtidsstudien om morgondagens hälsokonsument

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev