Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

10 april 2014

Kliniketablering: Tillgänglighet ledstjärna när Folktandvården i Flen byggde nytt

Dental24: Folktandvården sökte nya lokaler och kommunen sökte en långsiktig hyresgäst inför ombyggnaden av det K-märkta Järnvägshotellet. Resultatet blev en modern klinik med idealiskt läge och närhet till kommunikationer.

STC_8656

Järnvägshotellet i Flen byggdes 1896. Efter en omfattande ombyggnad kunde Folktandvården flytta in i en modern och välutrustad klinik i centrum av Flen.

 

Flytt av en hel klinik

Den gamla Folktandvårdskliniken i Flen från 1973 var i stort behov av både ny utrustning och inredning. Dessutom låg den en bit från centrum.

STC_8693Tandläkare Anna Ek, klinikchef Folktandvården Flen

”Vårt främsta önskemål var att hitta en lokal centralt med närhet till kommunikationer eftersom många av våra patienter och en stor del av personalen pendlar till kliniken. När vi fick möjlighet att hyra de två övre planen i Järnvägshotellet var valet enkelt”, konstaterar klinikchef Anna Ek.

 

Tidplanen höll

”Lokalerna i Järnvägshotellet fick byggas om från grunden. Huset hade stått tomt i 10-15 år och eftersom vissa delar är K-märkta ställdes vi inför stora utmaningar under ombyggnationen”, berättar Anna.

”Tack vare en väl fungerande arbetsgrupp med representanter från kommunens byggföretag Byggteknik AB och dentalutrustningsföretagen Plandent och Dandent lyckades vi hålla tidplanen”, säger Anna.

 

STC_8669 STC_8615

Intresset för huset har alltid varit mycket stor bland Flenborna och vid den stora invigningen den 15 februari kom runt 1500 besökare och även pressen visade stort intresse.

 

Allmäntandvård och service till Migrationsverket

Kliniken har av elva behandlingsrum på en yta av 700 kvadratmeter och totalt 22 anställda. Man erbjuder inga specialiteter men kliniken har tandläkare med utökad kompetens inom endodonti, kirurgi och ortodonti.

Av de 7 tandläkarna är 5 bosatta i Stockholm och pendlar till Flen. Kliniken är öppen på vardagar mellan 07.30 och 17.00. Man har erbjudit kvällsöppet men det fanns inget intresse från patienterna för längre öppettider. Kliniken har ca 7000 listade patienter varav 2500 barn.

Folktandvården i Flen servar också boende på Migrationsverkets anläggning. Det uppdraget växlar över tiden och man får sällan veta i förväg när nya migranter anländer. I höstas kom t.ex. 500 migranter från Syrien. De vuxna har rätt till akuttandvård medan barnen erbjuds samma tandvård som svenska barn (utom ortodonti). För Folktandvården i Flen är detta en viktig del av verksamheten som omsätter ca 1 miljon kr per år. Totalt omsätter kliniken 15 miljoner kr per år.

 

Pendling till Stockholmsområdet

Anna Ek är klinikchef sedan 2012. Hon examinerades 2008 och sökte sig till Flen eftersom hon hade hört talas om att det var bra att arbeta inom Folktandvården Sörmland. Hon pendlar med tåg från Flemingsberg 45 min i varje rikting. Under åren har hon lärt sig utnyttja tiden på tåget och tycker att det fungerar bra. Från Stockholm tar tågresan ca 1 tim och det har visat sig att nyutexaminerade tandläkare gärna väljer att arbeta på mindre orter som Flen istället för att söka sig till Stockholms ytterområden. Kliniken har därför inte haft några rekryteringsproblem. Totalt arbetar ca 30 tandläkare i distriktet där också Vingåker, Katrineholm och Malmköping ingår. Klinikerna samarbetar i liten utsträckningen men Anna ser fram emot större utbyte i framtiden. Folktandvården Sörmland bolagiserades 2010.

Konkurrensen i området är liten – en deltidstandläkare i Flen och en tandläkare i vardera Hälleforsnäs och Malmköping. Flen är en utflyttningsort med en stor andel äldre befolkning. De största arbetsplatserna är GB och Volvo vid sidan av kommunen.

 

Ett verkligt lyft

”Både vi och kommunen är mycket nöjda med lösningen. Kliniken är fantastiskt fin och ett lyft för både patienter och personal. Tack vare läget och all uppmärksamhet har vi redan fått nya patienter”, avslutar en mycket nöjd Anna Ek.

 

STC_8652 Järnvägshotellet i Flen byggdes 1896 och har haft olika funktioner genom åren. Huset ägs av kommunen som investerat runt 25 miljoner kronor på upprustningen. I nedre plan finns den s.k. Kungasalen som ska användas som en mötesplats för invånarna i kommunen.

 

/
Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24
0766-452919

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev