Kom igång med digital avtryckstagning
’- Det är inte längre dyr teknik som hindrar den digitala utvecklingen inom tandvården. Det är inlärningstiden, säger tandläkare Filip Rebelo Dessborn, föreläsare på nystartade utbildningsföretaget SWECAD.
Scanners för avtryckstagning och andra digitala behandlingsverktyg är fantastiska verktyg. Tandläkare som öppnat den dörren, vill sällan gå tillbaka till analoga verktyg och metoder.
– Ingen kan blunda för detta, det digitala är framtiden. Så gott som alla tandtekniska labb är redan där. När du som tandläkare skickar ett avtryck till tandtekniker, scannar de in avtrycket med labb-scanner och fortsätter att jobba digitalt.
Filip Rebelo Dessborn
Filip Rebelo Dessborn
Kostnaden för scanners sjunker
Äldre tandläkare, med några få år kvar till pensionen, kanske väljer att ignorera den nya tekniken. Men de flesta tandläkare vill gå över. Ett stort hinder hittills har varit kostnaden.
– Även om digital utrustning kostat en del, så tror jag att den stora kostnaden består i att lägga tid på att lära sig tekniken. Om du idag kan slipa bort en tand och ta ett traditionellt avtryck på en timme, så kanske det tar en och en halv timme med scanner – i början! Därför att du inte är van vid att hantera den. Detta försöker vi lära ut i våra kurser.
– Jag tror att många tandläkare vill påbörja den digitala processen men deras anställning tillåter inte det. De har full tidbok och hinner inte med. Jag tror det handlar om tidseffektivitet. Priser på scanners har gått ned och fortsätter att sjunka. Engångsinvesteringen blir en allt mindre del av den totala investeringen.
Lärare på Tandvårdshögskolan
Som handledare på Tandvårdshögskolan i Malmö, såg Dessborn hur intresset för den digitala avtryckstekniken ökade med varje kull studenter.
– I började försökte de som var intresserade av scanners att övertala alla andra att använda dem. Under mitt sista år slogs studenterna mer eller mindre om att få använda skolans scanners.
– De som håller på att utbilda sig idag, är väldigt snabba, både med att se fördelarna med att arbeta digitalt, och med att lära sig hantera hård- och mjukvara.
Tandläkare och tandtekniker
Dessborn är själv tandläkare, men började som tandtekniker. Det var under tandtekniker-utbildningen han fick intresse för protetik. När han sadlade om till tandläkare, fick han värdefull kunskap från bägge världarna.
– Man ser ännu fler fördelar med det digitala. Man förstår så mycket mer vad de digitala avtrycken möjliggör i nästa skede. Som tandläkare är man nöjd med att kunna skicka iväg avtryck till labbet. Men du har ju väldigt dålig insyn i vad som skett på labbet. Att få insyn i hela flödet, har verkligen utvecklat vår förmåga till återkoppling.
Idag arbetar Dessborn på Balzar Tandvård i Malmö, tillsammans med SWECADs grundare Michael Braian. Det är en mottagning som länge nischat sig på digital teknik, där tandtekniker och tandläkare arbetar i symbios.
– Vi har beslutat att jobba så här. Vi har haft våra motgångar under resan. Produkterna har utvecklats under den här tiden. Vi har hela tiden satsat på att själva kunna lösa allt. Ibland har det varit smidigt och ibland har det varit mindre smidigt innan man har kommit hela vägen fram. Mycket av ansvaret på utbildningen har hittills legat på återförsäljarna. Det vi förmedlar i våra kurser är våra egna erfarenheter.
Kurser i olika nivåer
SWECAD planerar att ge kurser i digital tandvård på fyra platser i Sverige. Malmö-kurserna är fördelade i sex steg, så att alla kan hoppa in på den nivå de behöver.
Digital avtryckstagning Nivå 1.
’- Vi kommer att ha tillgång till tre olika fabrikat av scanners – de tre största. Vi har olika modeller och möjlighet att ta avtryck på dem. Vi går igenom vad det finns för olika utmaningar, och hur de används på bästa vis.
Källa: SWEDAC