Artikeln är gjord i samarbete med en av Dental24s samarbetspartners.
Kompetensutveckling för teamet
Alla yrken inom tandvården är i ständig utveckling. Kompetenserna inom tandvården behöver alltid uppdateras för att möta dagens utmaningar oavsett om man är tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska.
Vi har pratat med Natalie Stevanovic, tandläkare sedan 24 år med erfarenhet av utbildning både som klinikchef, handledare och just nu också som kursledare för Ivoclar.
Natalie håller fullbokade Hands-on kurser för tandhygienister och tandsköterskor i ämnet ”Komposit-teknik”. Kurserna genomförs lokalt på förfrågan från regioner och som en öppen kurs hos Ivoclar. Förkunskaperna hos deltagarna är väldigt olika där några kommer direkt från utbildningen och andra redan arbetat med lagningar under längre eller kortare tid. Innan kursen börjar ombeds alla att fylla i en enkät som ligger till grund för att säkerställa rätt nivå under kursen.
Kan delegering vara en väg att lindra tandläkarbristen?
Enligt Natalie är det mest inom privattandvården man arbetar delegerat i Stockholmsområdet, men det är tvärt om i andra regioner, där man arbetar mer delegerat hos Folktandvården. Det kan bero på att det är brist på tandsköterskor och hygienister i Stockholmsområdet men i andra regioner är det stor brist på tandläkare.
Lagningar och kompositer tar som vi vet en stor del av tiden, så om det kan frigöras från tandläkaren är mycket vunnet. Om detta ska delegeras är det grund läggande att ha färska kunskaper hos den som delegerar, ”både reell och formell kompetens” enligt Natalie. Man måste känna sig trygg i att personen man delegerar till kan utföra en säker vård. Tandläkaren kan t. ex. assistera sin tandsköterska till att börja med. Det är viktigt att kunna alla regler och göra en skriftlig överenskommelse med varje person (inte en hel arbetsgrupp). Natalie anser att det finns vissa oklarheter i Socialstyrelsens riktlinjer om vad man får delegera, dessa riktlinjer skulle behöva uppdateras. Ett avsnitt i Natalies hands-on kurs handlar just om delegering eftersom det dyker upp så många frågor om ämnet.
Under kursen får deltagarna i lugn och ro bekanta sig med olika material och tekniker, någonting det sällan finns tid för på kliniken. Natalie hör ofta kursdeltagarna säga att ”Den här kursen borde min tandläkare gå”. Alla på kliniken behöver ständigt uppdateras även inom områden som kan tyckas mycket enkla. Det finns så mycket nytt inom materiallära, hur man kombinerar olika material, matriser och det viktigaste av allt, glöm inte att läsa bruksanvisningen.
Estetik-kurs för tandläkare
Natalie har alltid varit intresserad av att hjälpa människor och tycker det är riktigt spännande med utmanade fall till exempel en patient som inte varit hos tandläkaren på väldigt länge och har helt kollapsat bett. Där hon får göra allt från ax till limpa och kombinera protetik med lagningar.
Eftersom Natalie brinner för estetiska restaurationer vill hon gärna dela med sig av sin erfarenhet till sina kollegor i branschen. Nu erbjuder hon estetik-kurser både hos Ivoclar och i egen regi ”Swedish dental Academy”.
Tandvården är byggbranschen i miniatyr
Vi avslutar samtalet med att fråga Natalie om vad hon tycker om att göra på fritiden. Hon svarar snabbt ”Att kakla och spackla, det är precis som att laga tänder fast i lite större skala”. ”Allt som har med husbygge, inredning och trädgårdsarbete är jättekul.”
Om du är intresserad att gå på Ivoclars nästa kurs i ”Komposit-teknik för tandhygienister och tandsköterskor” skicka ett mejl till: courses.nd@ivoclar.com
Här hittar mer information om Ivoclars kurser >>
Källa: Ivoclar