Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

6 april 2009

Lätt som en plätt att sälja praktiken

I våras sålde tandläkare Göran Carlsson sin praktik. Det var slutet på en ett år lång process, där han hela tiden fick höra att praktiker som hans i princip var osäljbara. Inget var mer fel – i slutändan hade han till och med två spekulanter.Efter 34 år sålde Göran Carlsson sin praktik i småländska Mullsjö. Han hade genomlevt ett tiotal tandvårdsreformer och kände att han inte orkade med en till.

Göran Carlsson hade redan fått kontakt med en kollega på orten som visade intresse för att överta hans praktik. Men innan kollegan hunnit bestämma sig och fått klart med finansiering hörde ytterligare en spekulant av sig! Den ”osäljbara” praktiken på landet var plötsligt ett riktigt attraktivt köpobjekt.

– Det slutade i alla fall med att den första kollegan köpte min praktik, men det tog närmare ett år innan affären var klar, säger Göran Carlsson.

Den 1 februari i år låste han dörren till sin praktik för sista gången och överlämnade nyckeln till den nya tandläkaren. Det kändes konstigt, men ändå helt rätt, berättar han.

I dag är praktiken ombyggd och uppfräschad och Göran Carlsson känner ogrumlad glädje när han ser att hans arbetsplats under så många år finns kvar på orten – till skillnad från många andra butiker vars ägare sålt.

Det är många tandläkare som i likhet med Göran Carlsson väljer att sälja sin praktik i samband med den senaste förändringen av tandvårdsförsäkringen. Det bekräftar Mats Fagerlund, expert på företagsöverlåtelser – speciellt tandläkarpraktiker – på revisionsbyrån Grant Thornton.

– Jag märker att det är många som inte orkar med ännu en tandvårdsreform, utan väljer att sälja, säger Mats Fagerlund.

Någon exakt formel för hur man värderar en tandläkarpraktik finns inte. Det är besvärligt att förlita sig på nyckeltal som pris/patient.

– Priserna varierar så oerhört mycket beroende på konkurrensen på orten, lokalen, antal behandlingsrum och patientstock. Inte minst handlar det om vilket investeringsbehov som finns. Den som har gått i säljtankar några år kanske inte har brytt sig om att investera i den senaste digitala röntgentekniken, det har ju gått bra ändå.

Men en köpare ser vilka framtida kostnader som kan krävas, och menar att det måste påverka priset. Gapet mellan köpare och säljare är stort och det kan göra att en överlåtelse drar ut flera månader, upp till ett halvår.

Det gäller också att tänka igenom skattekonsekvenserna av en försäljning. Den som driver sin praktik som aktiebolag kan tjäna på att bilda ett dotterbolag som köper aktierna i praktiken och sedan sälja hela dotterbolaget. Efter fem år går det då att ta ut hela köpeskillingen till bara kapitalvinstskatt (30 procent).

Oavsett hur man säljer är det klokt att försöka ha en framförhållning på minst ett par år. Inte minst för att man ska hålla rätt löneuttag för att kunna utnyttja 3:12-reglerna för hur stor utdelning man kan lyfta ur bolaget till kapitalvinstskatt. Läs mer om hur 3:12-reglerna fungerar här.

FAKTA

3 råd till dig som tänker sälja:

  • Börja i god tid. Det kan ta tid att hitta rätt köpare och du undviker att hamna i tidsnöd.
  • Anlita en oberoende värderare. Som säljare är det lätt att övervärdera sitt objekt och inte se eventuella svagheter.
  • Skapa konkurrens mellan köparna genom att söka spekulanter på flera olika håll: annonsera, besök konferenser där du träffar kolleger, genom mun mot mun-metoden, osv. Glöm inte de nya tandvårdskedjorna som alltid söker nya praktiker.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev