Litiumdisilikat möter zirkoniumoxid
Ivoclar Vivadent utvidgar sitt IPS e.max-system till att inkludera CAD-on- teknik.
IPS e.max CAD-on-tekniken ger de tandtekniska laboratorierna möjlighet att använda litiumdisilikat glaskeramik (LS2) när de producerar zirkoniumoxidbaserade broar med hög hållfasthet.
Det som gör den nya CAD/CAM-baserade processtekniken IPS e.max CAD-on så speciell är att den involverar en kombination av materialen litiumdisilikat och zirkoniumoxid. Litiumdisilikat glaskeramik IPS e.max CAD står för hög hållfasthet och estetik. Det har redan med stor succé använts vid framställning av singelkronor som t. ex. monolitiska kronor. IPS e.max ZirCAD zirkoniumoxid används vid framställning av skelett med hög styrka, främst för brorestaurationer. Med hjälp av IPS e.max CAD-on-tekniken kan laboratorierna framställa tre- till fyrleds posteriora broar, som består av estetiska hållfasta litiumdisilikat-superstrukturer på ett zirkoniumoxidskelett.
Bild: IPS e.max CAD-on-teknik. I framkant: IPS e.max CAD superstruktur, IPS e.max ZirCAD-skelett och den kompletta IPS e.max CAD-on-brorestaurationen. I mitten: IPS e.max CAD Crystall/Connect sammanfogningsglaskeram. Längst bak: Ivomix vibrator.
Framställningstekniken
För CAD-on-tekniken behövs två komponenter: ett zirkoniumoxidskelett gjort av IPS e.max ZirCAD och en litiumdisilikat-superstruktur gjord av IPS e.max CAD. Båda delarna är designade med hjälp av den nya intuitiva mjukvaran inLab V3.80 från Sirona och fräst i Sirona inLab MC-XL. Skelettet av IPS e.max ZirCAD sintras därefter snabbt i Programat S1. Därefter skapas en homogen helkeramisk sammanfogning mellan de två individuellt frästa delarna. Detta sker i en smältprocess med hjälp av en innovativ glaskeram som har utvecklats för det här ändamålet. Smältprocessen sker samtidigt som kristalliseringen av IPS e.max CAD.
Snabbare och effektivare resultat
IPS e.max CAD-on tar framställningen av tand- eller implantatstödda posteriora broar till nästa nivå av effektivitet och produktivitet. Den här nya tekniken gör det möjligt för de tandtekniska laboratorierna att, på en dag, framställa zirkoniumoxidbaserade IPS e.max CAD-restaurationer med mycket lite manuellt arbete. Och resultatet lämnar inget övrigt att önska när det gäller styrka, ekonomi och estetik.
IPS e.max CAD-on-tekniken kan användas som ett alternativ till skiktnings- eller press-teknik. IPS e.max CAD-block och tillbehör för IPS e.max CAD-on-teknik finns tillgänglig hos din återförsäljare.