Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Ekonomi

13 mars 2010

Lönsamt jobba efter pensionen

Vissa yrken är svåra att lämna, och skattesystemet gör det lönsamt att fortsätta jobba som pensionär. Har man höga inkomster, får man ännu bättre jobbskatteavdrag än löntagare.

Pensionärer som fyllde 65 år under 2009 behöver inte betala lika mycket i skatt på arbetsinkomsten som ”vanliga” löntagare. En pensionär kan få upp till 30 000 kr om året i jobbskatteavdrag, medan löntagare som kan få 21 000 kr. Pengarna får man genast, eftersom arbetsgivaren drar skatt enligt en särskilt kolumn för pensionärer som arbetar. Du behöver alltså inte vänta på någon skatteåterbäring.

Tjänar du så mycket att du måste betala statlig skatt måste du dock betala den. Gränsen går vid 390 700 kr för år 2010.

Du kan ta ut hela din pension trots att du arbetar och har lön. Eller så kan du välja att ta ut en mindre del låta resten stå inne. När du skjuter upp uttaget blir pensionen större när du väl tar ut den. Det beror delvis på att pensionskapitalet ska fördelas på färre år.

För dig som är född mellan 1938 och 1944 betyder arbetsinkomsten dessutom att din pension hela tiden blir högre. Det förklaras av att arbetsgivaren fortfarande måste betala in till den allmänna pensionen. Men arbetsgivaravgiften är sänkt till 10,21 procent, jämfört med över 30 procent för vanliga löntagare. Skillnaden beror på att du som pensionär inte har rätt till exempelvis sjukpenning och därför inte heller behöver betala in till socialförsäkringarna.

Om du är född 1937 eller tidigare behöver arbetsgivaren inte längre betala in till pensionssystemet heller. Då blir själva lönen den enda kostnaden för arbetsgivaren. Men du som arbetar har fortfarande rätt till det högre jobbskatteavdraget.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev