Meningarna om tillgången på tandläkare går isär
”Ingen brist på tandläkare” i Norrbotten.
– Antalet platser på tandläkarutbildningarna har ökat under de senaste åren. Och nu ser vi effekten av det, bristen på tandläkare minskar i hela landet, säger tandvårdschef Klas Tunbrå till Norrbotten Kuriren den 23 januari 2013.
Det stämmer knappast överens med vad Socialstyrelsen, SCB, Högskoleverket, Sveriges Tandläkarförbund och SACO presenterat på senare tid.
Ur Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden: Ett planeringsunderlag inför läsåret 2013/2014
Enligt arbetsgivarnas bedömning är det, och har under många år varit, brist på yrkeserfarna tandläkare i hela landet medan bilden är mer splittrad vad gäller situationen för de nyexaminerade. Stora pensionsavgångar är att vänta inom tandläkarkåren. I övrigt är den framtida tillgången på tandläkare svår att bedöma då det finns en stor rörlighet över landets gränser. I beräkningarna antas något fler utbildade tandläkare flytta till än från Sverige under prognosperioden.
Under dessa förutsättningar och trots utbyggnad av utbildningen under senare år, inklusive utbyggnaden som aviserats i budgetpropositionen för 2013, beräknas tillgången på tandläkare minska med cirka 10 procent fram till 2030. Under samma tid beräknas efterfrågan ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag. Den framtida efterfrågan på tandläkare är dock svår att förutsäga då den delvis beror på politiska beslut kring finansieringen av tandvårdskostnaderna.
Detta är några av resultaten i de beräkningar av den framtida balansen mellan arbetsmarknadens behov och tillskottet av utbildade från högskolan som Prognosinstitutet vid Statistiska centralbyrån (SCB) har utfört på uppdrag av Högskoleverket. Rapporten är en redovisning av det uppdrag som regeringen har gett Högskoleverket att informera universitet och högskolor samt blivande studenter om arbetsmarknadens framtida behov i relation till utbildningsutbudet på grundnivå och avancerad nivå.
Relaterad artiklar på Dental24 ››