Min oförglömliga och upplevelsefyllda volontärresa!
VOLONTÄRARBETE: Läs Tara Faezeh Nejads reseberättelse från arbetet med förebyggande tandvård i Zimbabwe för Tandläkare Utan Gränser. Till vardags är hon verksam som tandhygienist på Smile Colosseum.
Av Tara Faezeh Nejad, Leg tandhygienist
Nu har jag varit iväg på min första volontärresa till Zimbabwe och ska berätta om en upplevelse som satt djupa spår.
Tandläkare Utan Gränser (TLUG) är en oberoende och ideell organisation vars uppdrag är att verka i länder där munhälsan är eftersatt. TLUG skickar f n volontärgrupper till Zimbabwe och Etiopien. Resorna varar i två veckor och sker två gånger om året.
Att hjälpa medmänniskor har under flera år funnits i mina tankar och när jag läste i TandhygienistTidningen om en annan tandhygienist som hade varit med på en volontärresa med en annan organisation, blev jag väldigt inspirerad. Jag fick information om Tandläkare Utan Gränser och bestämde mig för att söka just hos dem.
Volontäransökan görs på TLUG:s hemsida. Sista ansökningsdag är 4 månader före avfärd. Jag kom med i den grupp som reste till Zimbabwe i februari 2014.
Äntligen på väg!
Vilken känsla! Jag skulle äntligen få chansen att vara fysiskt till hands för andra som behöver det mest.
Flygbiljetter till Zimbabwe och mat betalar man som volontär själv. Boende i ”guest house” och transporter i landet står föreningen för.
Vid informationsmötet i Uppsala fick vi mycket material som vi skulle ta med oss till Zimbabwe, t.ex. handskar, anestesi, fyllnadsmaterial, tandborstar, tandkräm, servetter, mm.
Väl framme i Mutambara besökte vi olika skolor varje dag dit vi färdades på otroligt leriga vägar fulla av vattenfyllda gropar till byar långt in i landet. Lektionssalarna i byskolorna håller inte heller direkt svensk standard – en svart tavla och hopsnickrade bänkar och bord. I vissa skolor var golven t o m av sand.
Skolorna var belägna i avlägsna byar där sällan några bilar passerar. Lärarna var ofta tvungna att sova över i skolan och kunde åka hem till sina familjer bara en gång i veckan. De flesta barnen fick promenera i flera timmar för att ta sig fram och tillbaka till skolan. Det är sådana problem man hör och läser om och viftar bort som klyschor men att få se det med egna ögon var känslomässigt intensivt.
Stort intresse bland barnen
Vi började med information om ”bra mat vs. dålig mat” för tänderna och tandborstningsinstruktion. Vi valde att screena förskoleklasser samt elever i första och andra klass. Barnen satt och lyssnade intensivt på informationen och var mycket intresserade. Sedan stod de i kö för att bli undersökta. Många barn började gapa långt innan de skulle bli undersökta och svalde inte på flera minuter. När de väl kom fram hade de munnen full av saliv!
Efter screening började vi med fissurförseglingar direkt på plats. Vissa barn remitterades till vår klinik för behandling. De flesta barnen hade aldrig tidigare blivit undersökta.
Många barn äger inte ens en tandborste. Det vanliga är att rensa tänderna med en Muchakata, en träpinne som nästan ser ut som en Solo-tandborste. Vi fick även instruera om tandborstning med Muchakata-pinnen.
De barn som behövde extraktioner kom till oss på kliniken och några av dem var väldigt rädda, grät och vägrade att öppnade munnen.
Det som ändå var mest smärtsamt var att se föräldrar som slog sina barn för att tvinga dem till gratis behandling.
Statistik från vår volontärresa, antal barn:
Screening: ca 3000
|
|
För det mesta gick det bra att kommunicera på engelska men ibland fick vi hjälp av klinikpersonalen med tolkning. Lokalt fick vi hjälp med vissa instrument och lokaler. I övrigt hade vi med oss de instrument och det material som behövdes.
Minnet av barnen stannar kvar
Jag önskar att jag kunde beskriva känslan av att sitta och ha flera hundra stirrande ögon på mig!
Väl hemkommen längtar jag efter alla de små barnen och deras blickar!
Tara Faezeh Nejad
Leg. tandhygienist
Smile Colosseumkliniken i Mölndal
tara.nejad@tandlakareutangranser.se
Det finns många sätt att hjälpa Tandläkare Utan Gränser!
Bli medlem, skänk instrument eller material, ge ett bidrag eller bli sponsor!
http://www.tandlakareutangranser.se
Mer om Tandläkare Utan Gränsers volontärarbete
Projektländernas befolkning erbjuds odontologisk vård. Insatserna består främst av:
- Profylaxvård som framförallt riktas till barn och ungdomar för att bidra till en förbättrad oral hälsa.
- Invasiva insatser som främst syftar till att avhjälpa smärtsamma symptom och infektiösa tillstånd.
Under 2014 skickades två volontärgrupper till Zimbabwe – en i februari och en i juli.
Under 2015 hoppas TLUG kunna återuppta verksamheten i Etiopien som legat nere p g a ombyggnation av kliniken.
De planerade projekten i Uganda och Nepal har under 2014 tagit ett steg närmare realitet och viss verksamhet väntas komma igång under 2015.
TLUG driver också projektet ”tandvård för papperslösa” (Stockholm) i samarbete med Röda korset. Genom projektet får de flesta patienter hjälp med den tandvård de är berättigad till på folktandvårdskliniker runt om i Stockholm.