Missnöjet pyr bland Sveriges tandsköterskor
Tandsköterskor runt om i Sverige är missnöjda. Brist på tandsköterskor i kombination med låga löner urholkar arbetssituationen. I en rad intervjuer i media har tandsköterskorna uttryckt sitt missnöje den senaste tiden. I olika stängda och offentliga grupper på sociala medier är aktiviteten och aktivismen påtaglig.
I slutet på 2022 gick 71 tandsköterskor som jobbar för Region Jämtland Härjedalen ut i ett upprop till politikerna för att förmå dem att höja ingångslönen.
Löneuppror Tandsköterskor kräver lön man kan överleva på
I den stängda Facebook-gruppen Löneuppror Tandsköterskor med över 2800 medlemmar, är tonen skarp:
”Det är dags att vi tandsköterskor går ihop för att tillsammans kämpa för att få en högre status som vi förtjänar och en dräglig lön som vi faktiskt kan överleva på!
Hälften av tandsköterskorna ångrar sitt yrkesval
Tidigare i år publicerade fackförbundet Vision en medlemsenkät från tandsköterskorna i förbundet. Den bekräftade missnöjet. 53 procent av Visions tandsköterskor ångrar sitt yrkesval. 96 procent av dessa uppgav låg lön som främsta orsak. 49 procent ansåg att det var brist på tandsköterskor i den egna regionen.
I vissa regioner var siffrorna desto dystrare. I region Gävleborg ångrade 60 procent av tandsköterskorna i länet sitt val av yrke. I Norrbotten ansåg 78 procent av de tillfrågade att det råder brist på tandsköterskor i regionen.
Patienter drabbas
Bristen på tandsköterskor – främst inom Folktandvården – går ytterst ut över patienterna. Arbetet blir stressigare när färre skall göra fleras jobb. För patienter kan det betyda att det är svårare att få en telefontid, enligt tandsköterskor intervjuade i SVT.
/Dental24