Omvärld

27 december 2012

Nytt sätt att synliggöra sömnapné genom opinionsbildande teater

I slutet av november arrangerade ResMed tillsammans med Apnéföreningen i Stockholm, Aleris FysiologLab, Länsförsäkringar och 1,6 miljonersklubben den opinionsbildande teaterpjäsen ”Sömnig i Stockholm”.

somnig-i-stockholm-online-poster

– Okunskapen om sömnapné hos såväl allmänhet som stora delar sjukvården är fortfarande stor.  Vi ville synliggöra sömnapné genom att lyfta fram mänskliga öden och känslor”, säger Helena Lundhammar, marknadschef på ResMed, initiativtagare och drivande av projektet. ”Lösningen blev att vi beslutade oss för att skriva en opinionsbildande teaterpjäs med en efterföljande expertpaneldebatt. ”

 

Tre viktiga frågor som måste upp på politikers och beslutsfattares agenda!

Till skillnad från en vanlig teaterpjäs som mest har till syfte att roa åskådarna så hade teaterpjäsen ”Sömnig i Stockholm” ytterligare som syfte att driva opinion kring följande frågor:

 

  • Att ge medicinteknisk hjälpmedel för sömnapné samma status som läkemedel – låt det ingå i högkostnadsskyddet
  • Att öka trafiksäkerheten – inför regler om obligatorisk sömnapnéundersökning för alla yrkeschaufförer
  • Att behandling av sömnapné är hälsoekonomiskt lönsamt

 

Ju fler som blir involverade ju mer sprids ordet

Alla bjöds in till att medverka till manusskrivningen. Med Apnéföreningen i Stockholms medverkan fick man in patientperspektivet, Aleris FysiologLab bidrog med sömnprofessionens perspektiv, Länsförsäkringar med trafikperspektivet och 1,6 miljonersklubben bidrog med det kvinnliga sjukdomsperspektivet. På skådespelarfronten fanns det både frivilliga krafter från vård och patientförening tillsammans med utbildade skådespelare som Maria Langhammar, Hedvig Lagerkvist och Björn Thulin. Moderator var skådespelerskan Mi Ridell, medlem i 2,6 miljonerklubben, en systerklubb till 1,6 miljonerklubben för kvinnor upp till 45 år, och (och som det visade sig faktiskt är sambo med en sömnapnoiker!). Och vilken föreställning det blev – ingen tvekan om att alla åhörare förstod vilka öden som kan drabba en sömnapnoiker och alla känslor som följer med.

Pjäsens handling är en travesti på filmen ”Sleepless in Seattle” och det är också därför teaterpjäsens namn blev ”Sömnig i Stockholm”. Men såväl pjäsen som ämnet och syfte är utan tvekan en riksangelägenhet. Därför filmades föreställningen och direktsändes via Träffpunkt Sömns hemsida så att alla de som inte hade möjlighet att vara på plats ändå kunde följa föreställningen. Sändningen på webben var också en succé då ca 400 personer följde teatern och paneldiskussionen via hemsidan.

 

Tung panel debatterade

Efter teaterpjäsens slut samlades en panel med Stig Nyman, landstingsråd Stockholms läns landsting, Lena Leissner, ordförande i Svensk förening för Sömnmedicin och Sömnforskning, Richard Harlid, verksamhetschef Aleris FysiologLab, Patricia Granzin, BMA sjuksköterska Aleris FysiologLab, Faris Al-Khalili, kardiolog Stockholm Heart Center och Gert Grundström, ordförande Apnéföreningen i Stockholm på scen som debatterade aktuella sömnrelaterade ämnen.

 

Spektakulär förhandsvisning startar namninsamlingen

Evenemanget annonserades via inbjudningar, posters, Facebook, Träffpunkt Sömn och förstås via alla medverkande parter. Redan en knapp månad före föreställningen gjordes en förhandsvisning på Mynttorget i Stockholm där valda delar ur den opinionsbildande teaterpjäsen presenteras för allmänhet och media av Mi Ridell. På torget stod en krockskadad bil framkörd som bevis för vad som kan hända vid obehandlad sömnapné och alla som ville kunde skriva sitt namn på motorhuven. Tanken är att namnunderskrifterna på bilens motorhuv ska lämnas in till ansvariga landstingspolitiker tillsammans med övriga insamlade namn från föreställningskvällen och på www.traffpunktsomn.se och därmed bli en offentlig handling. I skrivande stund har ca 250 personer skrivit under.

 

Nästa steg: Forskningsstipendium och resten av Sverige

Biljettintäkterna från föreställningen gick oavkortat till ett forskningsstipendium för sömnapné som kommer att delas ut på Internationella Sömndagen den 15 mars 2013.

”- Vår förhoppning är att ”Sömnig i Stockholm”-föreställningen (filmad eller ”live”) kan turnera ut i landet med efterföljande lokala paneldebatter”, avslutar Helena Lundhammar. ”Vår drivkraft har varit att gemensamt sprida kunskap om sömnapné och att arbeta för att få en rättvis sjukvård, och om våra gemensamma insatser kan bidra till att bilda ringar på vattnet och hjälpa andra med samma intresse är vi glada. Och givetvis är vi öppna för fler sätt att sprida vårt budskap, har du några tankar hör av dig – alla goda idéer emottages tacksamt!”

 

 

Text: Bodil B. Czarnecki frilansskribent Miliax Dec 2012

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev