Nyutnämnd röntgenprofessor med fokus på beslutsprocesser
Hon kallar sig själv för en talanglös medelmåtta, men hennes avhandling utsågs 1996 till det årets bästa av Svenska Tandläkarsällskapet och i somras blev hon professor.
– Det handlar inte om begåvning utan mer om att du är uthållig, säger Kerstin Knutsson professor i odontologisk röntgendiagnostik med inriktning mot kliniskt beslutsfattande. Den 21 oktober installeras hon som professor vid Malmö högskolas årshögtid.
När Kerstin Knutsson var ung var det inte mycket som talade för att hon skulle utvecklas till en orädd och frispråkig individ. Uppväxten i Malmö, som enda barnet i familjen, präglades av osjälvständighet. När hennes pappa, ingenjören, tyckte att hon skulle börja läsa på tekniska högskolan i Lund efter gymnasiet blev det så.
– Jag läste naturvetenskaplig linje och var bra på matte, kemi och biologi, men dålig i fysik.
Den första universitetskursen hon sökte visade sig vara ett misstag eftersom den, tvärt emot vad hon trodde, hade fysik som huvudämne.
– Jag blev grundlurad och efter några veckor insåg jag att jag inte skulle klara kursen.
Det blev några månader som guide på kärnkraftverket i Barsebäck innan hon återvände till universitet för att läsa kemi.
Kerstin Knutsson ny professor vid Malmö högskola |
Efter en termin eller två började hon fundera vad studierna kunde leda till, men fann inget svar. Hon tog kontakt med en studievägledare som skickade henne till en test för att försöka finna ut vilket yrke som skulle passa henne. I väntan på resultatet fick hon problem med en visdomstand och besökte sin tandläkare.
– Jag såg hur oerhört bra och trevligt han hade och som han dessutom fick betalt för. Här kommer jag, frisk och glad, förutom att jag har ont i en tand. Han behandlar mig och jag går därifrån nöjd. Så ska jag ha det i mitt liv.
Kerstin Knutsson var färdig tandläkare 1979 och började arbeta på en privatklinik i Lund. Efter några år inspirerades hon av en kollega att ta en fördjupningskurs i radiologi. Vid samma tidpunkt började hon dela sin tid mellan praktiken i Lund och avdelningen för Oral diagnostik på Malmö Tandvårdshögskola. Det dröjde inte länge förrän hon blev erbjuden ett lärarvikariat i radiologi. Hon minns att det var tufft i början.
– Jag var hemma och grät dagen innan för jag skulle undervisa de som gick kurs nio och de kunde ju mer än jag.
Med tiden förvärvade hon allt större kunskaper inom sitt område och 1994 blev hon specialist i röntgendiagnostik. Två år senare disputerade hon på en avhandling som handlade om på vilka grunder tandläkare fattade sina beslut vid behandling av visdomständer utan symtom och sjukdom.
– Jag är road av vad som försiggår i människors hjärnor, men redan då visste jag att det skulle försvåra för mig i min karriär eftersom jag var röntgenspecialist vilket inte anknöt till kliniskt beslutsfattande.
Avhandlingen uppmärksammades och blev bland annat utsedd till det årets bästa av Svenska Tandläkarsällskapet. Men Kerstin Knutsson vill tona ned utmärkelsen.
– Det innebär ärligt talat inte att min avhandling var bättre än alla andra, men den hade kanske en lite nyare infallsvinkel, säger hon.
Ämnet har fortsatt intressera henne. Hon anser bland annat blivande tandläkare behöver bli bättre på att kommunicera med sina patienter och i större utsträckning låta patienterna fatta beslut om hur de ska behandlas.
– Som tandläkare ska jag ha kunskap om olika behandlingsmöjligheter och om möjligt ge en prognos för dem. Men sedan är det patienten som ska bestämma, inte jag,
Hon menar också att de nya kunskaperna som kommer fram i forskningen behöver få ett snabbare genomslag i den kliniska vardagen.
– Jag är intresserad av att hitta strategier för implementera nya behandlingar.
Kerstin Knutsson är inte rädd för att vålla debatt vilket har bidragit till stormiga debatter i forskarleden genom åren. För några år sedan kritiserade hon bland annat sina kolleger för inte följa rekommendationerna vid användning av antibiotika.
Text: Set Mattsson
Källa: Malmö Högskola