Oral Care ny aktör i Västerbottens län tandvård
Från nyår har det blivit både en offentlig och en privat aktör som sköter den uppsökande munhälsobedömningen i Västerbottens län. Det är resultatet av den upphandling som landstinget gjort i form av ett treårigt avtal.
– Landstinget har ett lagstadgat ansvar att erbjuda patienter med särskilda behov en god tandvård. Uppsökande munhälsobedömning där personen får en övergripande bedömning av munhälsan och råd till egenvård är en viktig pusselbit för att uppfylla det kravet, säger landstingets tandvårdsstrateg Hans Forsberg.
Den uppsökande verksamheten har hittills fungerat bra. Västerbotten var ett av de första landsting som startade den på bred front. I år blev det en upphandling med två vinnande parter. Det privata vårdföretaget Oral Care tar hand om kustkommunerna och Folktandvården sörjer för inlandets befolkning. Det är första gången två företag är med och delar på uppdraget.
Bra omhändertagande
Kravspecifikationen i upphandlingen är väl genomtänkt, tycker båda parter. De säger i en kommentar att de vill ge medborgarna ett bra omhändertagande och en bra service. Uppdraget handlar om munhälsobedömning och råd om egenvård för personer i särskilda boenden och även till stor del i privata boenden.
Landstinget som är beställare hoppas på en bra dialog mellan Folktandvården, Oral Care och landstinget. Oral Care arbetar redan i flera regioner, bl.a. Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Halland, Östergötland, Karlstad och nu Västerbotten. Företaget har 180 anställda och en tydlig tillväxtstrategi.
Blickat norröver
– Vi har arbetat mycket med kvalitetssystem för tandvården av äldre, säger regionchef Matts Tannerfeldt på Oral Care. Och vi har sneglat norröver en längre tid. Vi är glada att Västerbotten valde att upphandla och att vi fick en stor tilldelning.
– Vi har redan ett bra samarbete med Folktandvården och jobbar också gärna med utbildningsfrågor, fortsätter Matts Tannerfeldt.
Något som kan komma bra till pass då personal på boenden där patienterna finns ska utbildas.
– Bra med konkurrens, tycker Anna-Maria Stenlund, samordnare på Folktandvården. Bra för landstinget att det blir två utövare.
Dela erfarenheter
– Folktandvården har både barntandvård och vuxentandvård. Vi kan ta det goda av varandra. Vi har samma beställare(landstinget) som ställer samma krav. Det är bra att få lite nytt blod i verksamheten, förtydligar Anna-Maria Stenlund.
– Vi tar vid där Folktandvården gjort ett mycket bra arbete, betonar Matts Tannerfeldt. Nu ska vi utveckla tjänsten.
Det privata företaget är ett mobilt företag redan nu men kommer också att anställa personal specifikt för detta uppdrag. Tandhygienister håller på att rekryteras.
Källa: Västerbottens Läns Landsting