Ovärdigt negligera äldres munhälsa
Kopplingen mellan munhälsan och resten av kroppen är central, inte minst för äldre personer. Därför är det fatalt om äldres munhälsa glöms bort i arbetet med kommunernas värdighetsgarantier för äldreomsorgen.
Enligt socialtjänstlagens nya bestämmelse om en nationell värdegrund för äldreomsorgen ska omsorgen om äldre inriktas på att de får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Lokala värdighets-garantier blir ett viktigt redskap för att nå dit. Majoriteten av landets kommuner har också ansökt om och i dagarna fått statsbidrag för att ta fram lokala värdighetsgarantier. Socialstyrelsen har fördelat drygt 82 miljoner kronor till kommunerna. Men enligt uppgift från Socialstyrelsen har äldres munhälsa inte berörts i planerna för arbetet.
Vi som är tandläkarna är djupt oroade eftersom vi redan ser stora brister i omsorgen om äldres munhälsa. Även om äldres munhälsa på senare tid börjat uppmärksammans mer av regering, myndigheter med flera är det långt kvar innan munnen är en självklar del i omvårdnaden av våra äldre. Information om och hjälp med munhygien och tandvård är i dag inte rutin i omsorgen om äldre och det anser vi är allvarligt mot bakgrund av hur stor påverkan munhälsan har på den allmänna hälsan.
Om munnen glöms bort i vården av sköra och sjuka äldre kan det få allvarliga konsekvenser för de äldres hälsa och livskvalitet. Sambandet mellan munhälsa och allmän hälsa blir mer påtaglig när vi blir äldre. Den som är skör eller har sviktande hälsa påverkas särskilt starkt både fysiskt och psykiskt av oral ohälsa.
Forskning visar till exempel på samband mellan dålig munhälsa och hjärt-kärlsjukdomar samt diabetes. Nya studier avslöjar att problem med tandlossning dessutom kan öka risken för benskörhet och frakturer. Tänderna påverkar även hjärnan. Forskare har funnit ett starkt samband mellan tandhälsa och minnesfunktioner. Att ha ont från munnen eller inte ha ett fungerande bett gör det också betydligt svårare att äta och dricka och det påverkar både välbefinnande och hälsa.
Det är hög tid att politiker och vårdansvariga kommer till insikt om kopplingen mellan munhälsa och resten av kroppen. Om landets kommuner på allvar vill ge våra äldre garantier för ett värdigt liv, måste insatser för en god munhälsa och tandvård finnas med i de framtida lokala värdighetsgarantierna för äldreomsorgen.
Följande fem områden anser vi behöver belysas:
• Hur äldre med omsorgsbehov ska garanteras information om och hjälp med munhygien.
• Hur äldre som har rätt till det ska garanteras erbjudande om uppsökande och nödvändig tandvård.
• Hur äldre med omsorgsbehov ska garanteras information om och hjälp med regelbunden tandvård.
• Hur personal inom vård och omsorg ska få kunskap om äldres särskilda behov när det gäller munvård och tandvård.
• Former för samarbete kommun/landsting/tandvård för att ge goda förutsättningar för en god munhälsa hos äldre.