Paradigmskifte inom endodonti står för dörren
Syftet med att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet är att uppnå bästa möjliga resultat. De genomsnittliga rotfyllningsresultaten i Sverige har ”de facto” inte förbättrats på över hundra år. Riktlinjerna är, och har de senaste femtio åren varit: Kofferdam, asseptiskt arbetssätt, milda antiseptika och noggrann rensning. Kalkpasta används som inlägg.
När Angelo Sargenti i mitten av 1950-talet lanserade N2-metoden blev den snabbt populär, bl.a. i Sverige. Tusentals tandläkare med lång och beprövad erfarenhet av N2 har vittnat om fantastiska resultat. Hög lyckandefrekvens har också visats i flera studier, varav den senaste (P. Venuti 2014) är en s.k. prospektiv långtidsstudie.
Slutsatsen blir att N2 bör vara förstahandsvalet enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Ingen av de studier över gänse metod som SBU har granskat uppvisar långtidsresultat som kommer i närheten av N2-resultaten. Att kvaliteten på rotfyllningar har betydelse har man kunnat visa. Trots det är visade resultaten inte övertygande, enligt SBU.
Problemet är att bakteriefrihet efter rotfyllning nästan aldrig uppnås (Brynolf 1967). I Tyskland får tandläkarstuderande lära sig att ett bra rotfyllningsmedel ska ha antiseptiska verkan, I Sverige hävdas motsatsen. Detta bygger på det etablerade tankemönstret (paradigmet) som utesluter användning av effektivt verkande paraformaldehyd, oavsett om dosen är minimal.
Denna begränsning är lika verklighetsfrämmande som det vore att döma ut fluor som skydd mot karies p.g.a. dess giftighet. Det är hög tid att tänka om och byta från ett skadligt och verklighetsfrämmande paradigm till ett som har fungerat bra i över 60 år. Då kan alla tandläkare ge garanti på rotfyllningar, vilket N2-tandläkare ser som en självklarhet. Hjalmar Söderberg har sagt att det finns en del saker som man måste vara fackman (specialist?) för att inte förstå.
Nils Norrsell
Tandläkare
Referens:
Källa: Ansvarig för ovan artikel är författaren och inte Dental24.