Aktuellt

Coronavirus

25 mars 2020

Så har Coronaviruset drabbat svensk tandvård

Det råder ingen tvekan om att coronaviruset och dess effekter drabbat tandvården hårt, jämfört med flera andra samhällsfunktioner. Ingen patient har hittills smittats hos tandläkaren. Ingen inom professionen har hittills smittats av en tandvårdspatient. Men det ekonomiska bortfallet för hela branschen räknas förmodligen i sjusiffriga belopp.


Coronaviruset finns ständigt i bakgrunden dessa dagar

Tillgänglighet och öppettider

Det kommer färre patienter till mottagningarna. Några kliniker stänger för vanliga revisioner/tandvård. Andra har endast öppet för akuta fall. Olika regioner inom Folktandvården har olika öppet. I region Stockholm håller tio mottagningar öppet för bokade besök och erbjuder akut tandvård. Inskränkning väntas pågå till den 30 april, men perioden kan komma att bli både kortare eller längre, skriver Folktandvården Stockholm på sin hemsida.

Ekonomisk slag mot privata kliniker

Särskilt privata kliniker lider svåra förluster när patienter uteblir i stor skala. Det ekonomiska avbräcket kan blir svårt att kompensera. Organisationen Privattandläkarna meddelade 24 mars att corona-epidemin utsatt den privata tandvården för en enorm press, och att regeringens åtgärder hittills inte varit tillräckliga.

Åtgärderna som regeringen hittills har tagit fram är varken anpassade efter tandvårdsbranschens eller småföretagens villkor. Utan mer stöd från staten väntar utslagning och konkurser inom den privata tandvården, säger Merit Lindberg, vd för Privattandläkarna.

Lindberg och privattandläkarna kräver att staten ska ta hälften av hyreskostnaderna för tandvårdsföretag, privata tandläkare under april och maj, samt att en fond på 150 miljarder kronor inrättas för statliga lånegarantier till små och medelstora företag.

Praktikertjänst, en av Sveriges största arbetsgivare inom tandvårdsprofessionen, lät 24 mars korttidspermittera 3 200 personer i tandvårdsrelaterade yrken. Beslutet träder i kraft 30 mars och berör cirka 900 arbetsplatser i Sveriges 21 regioner.

Förhoppningen är att inga mottagningarna ska behöva stängas och att de anställda återgår till ”det normala” på sikt, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd och koncernchef.

En bitterljuv sysslolöshet

Många inom professionen är hemma från arbetet, antingen av smittskyddsskäl eller brist på arbetsuppgifter. Om detta är positivt eller negativt är osäkert i det korta perspektivet. Många njuter av en i stort sett betald ledighet, men oroar sig för om jobbet finns kvar efter virusets framfart.

Inställda kurser och utbildningar

Förbudet att samla fler än 500 personer spelar in, men även inställda kommunikationer eller allmän rädsla. Undervisningen på de stora lärosätena började i mitten av mars att organiseras på distans. Tandläkarhögskolorna i Malmö, Göteborg och Umeå hade redan i mitten på mars ställt om till distansundervisning. Flera mindre evenemang, kurser och konferenser har ställts in. Tandläkarförbundet har ställt in alla sina kurser fram till 17 april. Samma utveckling syns i andra länder. Nyligen ställdes den stora vetenskapliga konferens, IADR i Washington DC, USA in. Även världens största konferens för estetisk tandvård, AACD Annual Meet i Orlando, USA ställdes in, liksom CED General Meeting i Dubrovnik, Kroatien.

Ökat kunskapsbehov

Aktiviteten på Dental24 har ökat markant under krisen. Dental24 och andra aktörer inom digital media har en viktig roll i förse de som behöver med information.

Brist på viktiga varor och material

Många stora leverantörer har inte kunnat leverera. Brist på varor och störningar i trafikflödet är orsaken. Folktandvården har fått ställa in hundratusentals undersökningar och behandlingar hos tandläkare, när skyddsutrustning, som exempelvis munskydd och handskar, omprioriterats till den övriga vården, rapporterade SVT den 23 mars.

Krav på att avvisa vissa patienter

Ingen bör gå till tandläkare som är sjuk, skrev Maryam Bergstrand, Stockholm, tandläkare och medicine doktor i en debattartikel i DN. Personer som är 70, rekommenderas att stanna hemma.

Mer information om coronavirus och professionen på Dental24

Några kliniker är oroliga för sin framtid (se omvärldsbevakning på Dental24)

För den som är intresserad finns det nu flera poddar och krönikor om covid-19 på Dental24.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev