Så vill Skatteverket locka hem sparpengar
Tillhör du dem som har sparat undan pengar på utländska konton i hopp om att svenska skatter ska sänkas? Då kan det vara läge att ta hem dem nu – och betala skatten. Då kan du slippa skattetillägget.
Skatteverket bedömer att svenska sparare har gömt undan minst 50 miljarder kronor på bankkonton i olika skatteparadis. Men ibland gör Skatteverket satsningar på att hitta dessa skattesmitare. Bland dem som tidigare har råkat illa ut finns 45 svenska tandläkare, som riskerar att dömas för grovt skattebrott till fängelse på sex månader eller mer, samt att betala straffskatt.
Men det blir svårare att hitta gömställen för pengarna. Allt fler länder skriver avtal om att rapportera kontoinnehav och gör det möjligt för stater att efterforska vilka som döljer sig bakom eventuella stiftelser. Nästa år träder flera svenska avtal i kraft, bland annat med Jersey, Guernsey, Caymanöarna och Bermuda. Men pengar kan också finnas i Schweiz, Luxemburg, Belgien eller Österrike.
Risken för upptäckt blir därmed snabbt större. Så vad göra om man nu har pengarna på utländska konton och inte betalat sin kapitalskatt?
Ett sätt är faktiskt att ta fram dem till beskattning genom att göra en så kallad frivillig rättelse till självdeklarationen. Gör man det kan man slippa att åka på skattetillägg, som normalt är 20 procent av den skatt man har undanhållit, plus den skatt man skulle ha betalt, förstås. Uppfattas skattebrottet som grovt kan det alltså ge fängelse.
– Den som frivilligt rätar oriktiga uppgifter slipper enligt lagen skattetillägg, säger Stina Ögren, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning till Dagens Industri.
Men det gäller att agera snabbt. Om Skatteverket självt har börjat misstänka en person är det för sent. Exempelvis har en bank i Liechtenstein skickat över en cd-skiva med namn och kontonummer till Skatteverket. Finns ens namn med där, duger det inte att komma med en ”frivillig” rättelse.
Någon regelrätt amnesti är det alltså inte fråga om och mellan raderna låter Skatteverket påskina att möjligheten till självrättelse kan komma att inskränkas senare.
För att vara på den säkra sidan föreslår Skatteverket att den som har pengar utomlands begär rättelser på sina självdeklarationer tio år bakåt.