Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

SACD firar 20 år av funktionell förutsägbar estetisk tandvård i Sverige

SACD firar i höst 20-årsjubileum, med en stor kurshelg. Föreläsarna kommer från SACD:s egna led. Kursen ”20 år av funktionell förutsägbar, estetisk tandvård” sammanfattar SACD:s första 20 år i Sverige.    


Amerikanske tandläkaren Dennis Wells föreläser hos SACD i Göteborg 2017.

SACD är resultatet av att en grupp ambitiösa tandläkare och tandtekniker frågade sig: Varför skapar vi inte en egen akademi, så att vi slipper åka utomlands för att se duktiga föreläsare?  

Det var strax efter millennieskiftet. Svenska tandläkare och tandtekniker som ville höja sin kompetens utanför universiteten, åkte ofta på kurser utomlands. Det årliga mötet på AACD – American Academy of Cosmetic Dentistry – var en av höjdpunkterna.  

Dit for tandläkarna Carl-Fredrik Almskoug och Barbro Berg från Halmstad, Michael Karlstén och Mats Burendahl från Stockholm. Där sågs också tandläkarna Bengt Glimstedt och Annika Vallbo, Karlskrona, Carl-Gustaf ”Calle” Hagman, Brämhult samt Torsten Lundblad från Göteborg liksom tandläkarna Leif Nordvall, Falkenberg, Thomas Milstam, Malmö samt tandteknikern Przemek Seweryniak, Malmö. Tillsammans blev de SACD:s founding members. 

Svenskarna först i Europa

AACD var förebilden. Amerikanarna var positiva till att svenskarna startade en dotterorganisation, den andra i världen efter Kanada. 

– Vi startade akademin och bjöd i många år in kvalificerade föreläsare från utlandet till tre SACD-kurser per år. Vi samlades hos mig i Åsa, och höll det första mötet. Bengt Glimstedt blev förste president. Jag skrev stadgarna från amerikanernas upplägg, minns tandläkare Calle Hagman.   

Den första öppna kursen arrangerades 2003 i Borås, med den amerikanske tandläkaren Mike Malone. Det blev en omedelbar succé. Ryktet spred sig. 

Under åren anordnades kurser med världsnamn som Bill Dorfman, Wynn Okuda, Mauro Fradeani, Galip Gürel, Douglas Terry, Newton Fahl och Otto Zuhr. 

Alla skall med, alla skall lära sig, alla skall ha kul 

SACD:s koncept var – då som nu – att ha kurser för alla i tandvårdsteamet och att samla alla under ett veckoslut. SACD-kurserna blev en mix av utbildning och underhållning, med tid att umgås med kollegor och sponsorer från dentalbranschen.  

”Man lär sig lika mycket i baren som på föreläsningarna”, skrattar en garvad SACD-medlem, som önskar vara anonym.  

Calle Hagman med BIll Dorfman på SACD-kurs 2004

Calle Hagman med BIll Dorfman på SACD-kurs 2004

Tandläkare och tandtekniker kan utbilda sig inom olika odontologiska specialiteter. Estetisk-kosmetisk tandvård är ingen erkänd specialitet i Sverige. För att kompensera det, skapades SACD-ackrediteringen, en inofficiell titel som är minst lika krävande som en specialistexamen. Hittills har sex personer avlagt detta estetiska kraftprov: tandteknikerna Przemek Seweryniak och Per Ekblom samt tandläkarna Barbro Berg, Michael Karlstén, Cecilia Ömo och Åsa Larsson. 

SACD bildades samtidigt som TV-programmet Extreme Makeover kom. En del tyckte att det kosmetiska perspektivet var oseriöst. Men hos patienter fanns en stor efterfrågan.  

Vackrare tänder inget märkvärdigt

Syftet med SACD har hela tiden varit att utveckla de svenska tandläkarna så de kan göra de behandlingar som ändå behöver göras så de blir så vävnadsbevarande och snygga som möjligt, förklarar Calle Hagman:  

– Vi hade arbetat som tandläkare länge allihop. Patienterna blir gladare när de får vackrare tänder. Det var inget märkvärdigt med det.  

Idag 20 år senare, uppger var och varannan tandläkare att de sysslar med estetisk tandvård. Sverker Toreskog (1936 – 2013) – som var hedersmedlem i SACD och sällan missade en SACD-kurs – sa ofta: ”All tandvård är estetisk tandvård”.  

Patienternas efterfrågan på kosmetiska – estetiska behandlingar har ökat tydligt de senaste åren. Founding Member Michael Karlstén – som föreläser vid Jubileumskursen – har följt utvecklingen på nära håll. Han sa så här i en intervju för Dental24 tidigare i år:  

– Intresset för estetisk tandvård som fanns i USA för 20 år sedan, finns nu även i Sverige. Tänder har blivit en viktigare del i människors liv. 

MISSA INTE VÅR FANTASTISKA KURS!

Det är tre av Sveriges främsta som föreläser: Michael Karlstén, Przemek Seweryniak och Erik Lennartsson. Jag tror inte de behöver någon närmare presentation!

Men vår jubileumskurs har ett späckat program med något för alla: Fotokurs, kurs för medarbetare med Hannah Sjöholm samt en kurs för tandtekniker i systemet MiYO. Våra fantastiska sponsorer bidrar med specialkurser. Underhållningen blir minst lika fenomenal. Kristofer Greczula sjunger, Isaac & The Soul Company showar och den klurige trollkarlen Jacob the Magician uppträder samt leder vår Morning session. David Hellenius – ja, han från Let’s Dance – knyter samman kvällsprogrammet på torsdagen.

Hälsningar

Anna Petterson,

President SACD

Källa: SACD

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev