Sålt praktiken med vinst? Så här gör du med skatten
Tandläkare och andra i dentalbranschen som har eget företag upptäcker ibland att det går att sälja med vinst. Hur gör man då för att ta ut pengar till så låg skatt som möjligt? Hans Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings PricewaterhouseCoopers, har svar.
Ett av de bästa sätten att ta ut pengar som man har jobbat ihop under ett antal år är att sälja företaget och få en reavinst (eller kapitalvinst, som den korrekta termen numera lyder). Men det gäller att planera noga, så att pengarna inte skattas bort i onödan. Det finns flera modeller att välja på, och det gäller att tänka ut vad som passar dig och din familj bäst. Den konkreta frågan lyder så här: Vill du ha pengarna nu eller sen? Eller vill du inte ha några pengar alls? Det där sista är inte så tråkigt som det låter – det kan ofta vara klokt att skänka bort pengarna till nästa generation.
Den senaste skatteflugan i det här sammanhanget kallas trädabolag. Med hjälp av trädabolaget stannar den totala skatten på 25 procent av vinsten. Metoden har en hake: bolaget måste ligga passivt i fem år – planering är alltså nödvändigt. Ett annat krav är förstås att du inte behöver pengarna direkt.
När de fem åren har gått kan vinsten delas ut till 25 procents skatt för mottagaren. Tekniken är följande: Du planerar att sälja din praktik. Inför försäljningen startar du ett nytt holdingbolag som du äger, för över ditt nuvarande bolag (praktiken) till holdingbolaget, varefter holdingbolaget säljer praktikbolaget. Nu lägger du holdingbolaget i träda i fem år.
Under den tiden kan du låta en bank förvalta tillgångarna aktivt, eller placera dem i aktier eller en fastighet. Men du måste själv vara passiv. Om tillgångarna placeras i aktier måste du ha ett avtal om så kallad diskretionär förvaltning med en bank eller fondkommissionär.
Om vinsten vid försäljningen motsvaras av eget beskattat kapital i det sålda bolaget, har denna träffats av bolagsskatt på 28 procent. Den sammanlagda skatten på vinsten i denna del är då 48 procent, det vill säga först 28 procent och senare 25 procent på återstoden. Om vinsten däremot motsvaras av så kallad goodwill, det vill säga ersättning för väntade framtida vinster, blir skatten endast 25 procent på det som faller ut efter fem år. Fram till dess kan du varje år ta ut utdelning på drygt 90 000 kr som beskattas med 20 procent. Men den här typen av planering bör helst ske i samråd med skattejurist.
Om du har ett högt sparat gränsbelopp kan dock hela vinsten rymmas inom de 25 procenten. I så fall behövs inget trädabolag.
Man kan också ta ut pengar ur företaget i form av kapitalbeskattad utdelning. Men det här och det följande gäller framför allt dig som tänker stå kvar som aktiv ägare av företaget en tid. Tar man ut utdelning i stället för lön blir den totala skatten, det vill säga bolagsskatt plus utdelningsskatt, cirka 42 procent. Belopp som delas ut är nämligen alltid beskattade i bolaget med 28 procent, och sedan betalar ägaren 20 procent i skatt på utdelningen. Du får alltså behålla 58 procent, att jämföra med en marginalskatt på arbete som i värsta fall kan bli närmare 70 procent om man räknar in arbetsgivaravgifter. Ha också i åtanke att på den nivån ger skatteinbetalningarna inga förmåner i form av pension, sjukpenning eller föräldrapenning.
Det finns en hake: Det här går bara att göra inom ett så kallat gränsbelopp. Men det beloppet är å andra sidan ganska generöst tilltaget. Exempelvis har ägaren till ett bolag med totalt 2 miljoner kronor i lönesumma per år ett gränsbelopp på 500 000 kr, om det egna löneuttaget ligger över en viss nivå. Det innebär samtidigt att det kan straffa sig att ta ut för låg lön – då minskar ju ditt eget handlingsutrymme.
Om du inte utnyttjar den här möjligheten under ett år, kan du använda den senare. Då räknas gränsbeloppet upp med cirka 7 procent per år. Om beloppen inte har tagits ut när du säljer din praktik räknas det av från vinsten och beskattas med 20 procent. Det kan faktiskt i vissa fall innebära att man kan sälja sin praktik med en skatt på bara 20 procent på den del av köpeskillingen som räknas som betalning för framtida vinster.
Det här är ganska krångligt och inget man räknar ut på egen hand. Men för några år sedan kom en förenklingsregel. Enligt den kan man alltid ta ut 91 000 kr om året som utdelning till 20 procents skatt från ett bolag där ägaren eller någon närstående anses aktiv.
Om du genom åren har gjort stora pensionsinbetalningar kommer du att träffas av hög skatt när pengarna faller ut. Se även Anders Anderssons artikel på sid xx.
För dig som inte tänker sälja än utan planerar att jobba kvar finns en hel del sätt att ta ut pengar ur företaget till låg skatt. Jag återkommer till det i en annan artikel.
Hans Peter Larsson, Skatterådgivare, Öhrlings PricewaterhouseCoopers.