Tandvårdshistoria

12 november 2019

Skandaler, bakslag och misslyckanden inom svensk tandvård

Tandvården betyder mycket för det svenska samhället. Det som är viktigt väcker också starka känslor. Därför är det inte särskilt märkligt att tandvården fått sin beskärda del av bakslag, skandaler och misslyckanden genom åren.

Arbetskraftsbrist i dagens Sverige

Idag är det brist på tandhygienister i 17 av 21 landsting. Och värre blir det. Situationen för tandläkare är snarlik. Det behövs 100-tals nya tandläkare, särskilt i glesbygden och utanför storstäderna. Vems felet egentligen är, tvistas det om. Pensionsavgångar och befolkningsökning nämns ofta. TV4 rapporterade i oktober 2019 att Folktandvården i Norrbotten uppmanade vuxna patienter med uppenbart friska tänder att vända sig till privata tandläkare. Folktandvården ansåg att standardkollar var lågprioriterade i dagens överbelastade situation.

Vipeholmsundersökningarna 1945–1955

”Vi skall studera karies! Någon frivillig?” Ja, att gå runt med tänderna fulla av molvärkande hål tillhör kanske inte det roligaste. Men behovet fanns att kartlägga denna folksjukdom. På anstalten Vipeholm utanför Lund fann forskare ett medgörligt urval: Försvarslösa förståndshandikappade. De matades med kariesframkallande diet, så kallad Vipeholms-toffee. Forskarna kunde nu i detalj studera karies verkningar.

Kanske är det fel att betrakta försöken på Vipeholms anstalt med nutidens ögon. Kanske är försöken och dess värdefulla resultat inte så mycket ett misslyckande, som ett oetiskt förfarande. Faktum är att många av försökspersonerna fick bättre tandstatus av att delta i studien. Men det måste ändå ses som ett misslyckande att avgörande forskning genomfördes genom att locka svaga individer med godis.

Huvudbyggnaden av Gymnasieskolan Vipan på Vipeholm, Lund. Foto: winvide [CC BY-SA 3.0]


F.d. Vipeholmsanstalten

Fluortantens avskaffande

Den uppsökande tandvårdande insatsen infördes på 1960-talet. Likt en lucia kom en kvinna i vitt och lät skolbarnen skölja munnen med 0,2 procentig natriumfluoridlösning en eller två gånger per månad. Servicen var då obligatorisk. Den drogs in av besparingsskäl i början av 1990-talet. Forskning visade att karies hos skolungdom gått ned med fluortanten. När hon försvann, steg åter förekomsten av karies hos skolbarn. Idag är det frivilligt för kommunerna att ha fluortant.

Administrativ separering av sjukvård och tandvård

100-lappar på vårdcentralen, 1000-lappar hos tandläkaren. Att få en ny knäskål eller höftled kostar väldigt lite för en svensk patient. Att få en ny bro eller implantat, däremot, kan kosta flera månadslöner. När man avskilde munnen från övriga kroppen i fråga om ersättningsnivå – Administrativ separering av tandvård från sjukvård – innebar det låginkomsttagare fick sämre tandvård. Med det följer att tandhälsa näst intill är en klassfråga i dagens Sverige. Det är inte ovanligt att patienter helt upphör att gå till tandläkaren efter skolåren.

Oral galvanism

Amalgamfyllningar framkallar elektrisk spänning i munnen. Elektriciteten ger upphov till smärta, trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter och flera andra symtom. Detta var teorierna bakom Oral Galvanism, en sjukdom som nästan bara fanns i Sverige. Trots invändningar, hamnade diagnosen på tandläkarnas bord. 100-tals patienter lät ta bort amalgam i hopp om att huvudvärk och trötthet skulle försvinna. 1994 avfärdas diagnosen av Socialstyrelsen. En krönikör vid tidningen Dagens Medicin kallade diagnosen en av ”historiens sämsta medicinska idéer”. Men personer som fått amalgam avlägsnat, uppger i hög grad att de mådde bättre efteråt.

Sockerfrosseri och samhällsförändringar

Konsumtionen av godis och sötsura energidrycker – tandvårdens fiende nr 1 – har mer än fördubblades i Sverige mellan 1970 och 2010. Konsumtionen ökar fortfarande stadigt och visar inga tecken på att stagnera. Svenskarna äter mer än dubbelt så mycket sötsaker som EU-genomsnittet. Sedan 1970-talet har även tillgängligheten ökat. Då var det näst intill förbjudet med söndagsöppna affärer. Idag finns dygnet-runt öppna servicebutiker, med enorma plockhyllor av godis och sötsaker. Snabbmat, färdigmat, restaurangmat och livsmedel samt tillbehör som såser, innehåller omotiverade mängder socker. Socker behöver ingen leta efter i dagens Sverige.


Sött är en del av livets goda.

Bidragsfusk & bedrägerier

Varje år avslöjas ett antal bedrägerier, där tandläkare rapporterat in behandlingar till Försäkringskassan som aldrig utförts. 2019 uppmärksammades fusk i en större skala. Nu rör det sig om avancerade bolagskonstruktioner. Enligt uppgift var förövarna inte ens tandläkare och patienterna inte ens patienter. Kriminella aktörer arbetade med målvakter i blufföretag som bara fanns på pappret. Med hjälp av låtsaspatienter lyckas de sno åt sig ersättningar i miljonklassen. Ett uppmärksammat fall i Växjö slutade med fängelsedom för huvudmannen.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev