Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Produktnyheter

30 oktober 2013

Sökandet efter det perfekta avtrycket

Dental24: Digital intraoral skanning för tillverkning av kronor och broar med avancerad CAD/CAM-teknik introducerades i Sverige för ca fem år sedan. Dental24 har talat med specialisttandläkare Per Tidehag som testat flera av de intraorala digitala avläsningssystem som finns på marknaden. Själv har han helt gått över till digital avläsning för alla typer av tandstödda protetiska arbeten.

 

Allt börjar med ett perfekt avtryck

Nyckeln till den perfekta passformen på en krona eller bro sägs vara ett perfekt avtryck. Tandläkare är överlag mycket skickliga på att hantera konventionella metoder men det kan i vissa situationer uppstå felkällor i avtrycket. De fortplantar sig genom den manuella processen och måste kompenseras för fram till leverans av den färdiga kronan eller bron. Ofta krävs det viss justering och slipning av kronan för att få god passning.

 

Intraorala digitala avtryckssystem på marknaden

Att utveckla avläsningsprocessen genom att digitalisera avtrycken och koppla ihop dem med digitaliserade tillverkningsmetoder (CAD/CAM) har sysselsatt företag runt om i världen i många år. Ett antal system för klinisk användning har funnits på marknaden under några år medan andra fortfarande är i utvecklingsstadiet.

Det vanliga är att tillverkaren använder sig av optiska tekniker som läser av käken med ett handstycke med ljus eller laser som omvandlas till ett mycket stort antal 3D bilder eller video.

 

De vanligaste intraorala digitala avtryckssystemen på den svenska marknaden:

Intraoral skanner Företag Teknologi

 

Ljuskälla Bildtyp Svart/vit alt 4-färg
iTero Invisiline

(tidigare distr Straumann)

Parallel confocal microscopy Röd laser Stort antal stillbilder s/v
Lava Cos

True Definition

3M Active wavefront pulsating Pulserande blått ljus Video s/v
TRIOS 3 Shape Confocal microscopy Led Hundratals stillbilder 4-färg
E4D PlanDent Confocal microscopy Laser Video s/v

Källa: The Internet Journal of Medical Technology ISSN: 1559-4610 A Comparative Analysis Of Intraoral 3d Digital Scanners For Restorative Dentistry.

 

Hur kom du i kontakt med intraorala avtryck? Var du inte nöjd med konventionella avtryck?

”Jag kom i kontakt med intraoral digital skanning på en konferens i New York 2008 då jag blev presenterad för 3M’s Lava teknik. Jag blev intresserad och bestämde mig för att låta testa den. 2009 fick vi den första utrustningen till Tandläkarhögskolan i Umeå. Senare har vi också testat ITero och Trios”, berättar Per Tidehag, som tidigare var verksamhetschef för specialisttandvården på Tandläkarhögskolan i Umeå.

Tekniken används bl a också på tandläkarhögskolorna i Malmö och Stockholm samt inom Folktandvården och på privata kliniker.

Per_Tidehag_72dpi


Per Tidehag
, protetiker och Tandvårdschef i Västerbotten.

Fotograf: Jan Lindmark

 

Vilka är de största fördelarna med intraorala avtryck?

”De viktigaste fördelarna är att patienten upplever mindre obehag vid avtryckstagningen och i slutändan får högre kvalitet på kronor och broar”, konstaterar Per Tidehag.

Vad är det du skannar?

”Oftast är det enstaka kronor tandteknikern ska framställa så att jag kan ersätta en skadad tand”, berättar Per Tidehag. ”Då skannar jag den skadade, preparerade tanden och närliggande tänder men även motstående tänder i andra käkhalvan. Jag gör också bettregistrering med skannern”.  Per Tidehag gör också broar – upp till 14 led – men där anser han att det behövs mer studier för att säkerställa den rätta geometrin.

Lava_300

Foto: Gösta Wendelius

 

Passform och tidsåtgång initialt jämförbar med konventionell teknik

”Vi har genomfört en studie av passformen på keramiska glaspressade kronor på modell och jämfört med kronor framställda från konventionella avtryck1. Vi fann att passformen blev lika bra med intraoral skanning. För att gå längre i våra slutsatser behövs ett större material men tyvärr är det mycket kostsamt att använda riktiga tandkronor för ett test så det får vänta ett tag!”, säger Per Tidehag.

”Tidsåtgången för de digitala avtrycken visade sig vara ungefär desamma som för konventionella avtryck, 5-6 minuter. Efter en kortare inlärningsperiod går ett digitalt avtryck även lite fortare att ta. Vid digitala avtryck skall preparationskanten vara synlig och i vissa system lägger man på ett pulver för att kompensera för ljusreflexer”, berättar Per.

 

Större noggrannhet med digitala avtryck

”Genom att jag kan förstora bilden av den skannade tanden på dataskärmen och direkt se om det är bra har det visat sig att jag är mer noggrann med mina preparationer, vilket också leder till bättre kliniska resultat till gagn för patienten”, menar Per Tidehag.

Andra faktorer som brukar framhållas med digitala avtryck är att patienten slipper sitta med kletig avtrycksmassa i munnen. Man kan också räkna med kostnadsbesparingar avseende material och leveranser för avtryck och modeller. Skanning är också mer hygieniskt jämfört med vanlig avtryckstagning.

 

Kort inlärningstid

Det är förstås annorlunda att läsa av digitalt men inlärningstiden är relativt kort. Unga med datorvana har en mycket kort inlärningskurva och en tandsköterska eller någon annan i tandvårdsteamet kan lära sig att utföra avläsningen.

”På Tandläkarutbildningen i Umeå introducerar vi intraoral skanning på termin 4 när studenterna läser materialvetenskap och många fortsätter sedan med tekniken när de kommer ut på klinik”, säger Per Tidehag.

 

Alla typer av tandstödda arbeten skannas

”Den som en gång lärt sig tekniken går oftast helt över till den digitala tekniken. I början scannade jag mest enstaka kronor men nu läser jag av alla tandstödda arbeten”, konstaterar Per Tidehag.

 

Genombrottet låter vänta på sig

Liksom vid andra stora teknikskiften har genombrottet för den intraorala skanningstekniken låtit vänta på sig.

Per Tidehag tror att det kommer att ta lite tid innan tekniken slår igenom hos alla tandläkare. ”Entusiasterna och nyutbildade tandläkare kommer att gå före men de flesta äldre tandläkare som är vana och skickliga med konventionella avtryck kommer förmodligen inte att byta teknik”, avslutar han.

 

1Article Citation:

P Tidehag, K Ottosson, and G Sjögren (2013) Accuracy of Ceramic Restorations Made Using an In-office Optical Scanning Technique: An In Vitro Study. Operative Dentistry In-Press.

————————————————

 

Gunilla Ekholtz

Skribent Dental24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev