Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

5 november 2014

Sökes: Praktikplatser till tandsköterskelever

Dental24: I ett upprop uppmanar tandläkare Leif Borg sina kollegor på privata kliniker att erbjuda praktikplatser till tandsköterskeelever. Omfattande pensionsavgångar gör att behovet av nya tandsköterskor är stort. 

Vi läser dagligen om att efterfrågan på tandsköterskor ökar både inom offentlig och privat sektor. Samtidigt pågår nu många utbildningssatsningar för att tillgodose behovet. Bara i Västsverige startar fem nya tandsköterskeutbildningar under 2015.

Fler behöver ställa upp!

Tandläkare Leif Borg

Tandläkare Leif Borg

”Om inte fler kliniker ställer upp kan det bli svårt för eleverna att hitta relevanta praktikplatser. Vi behöver därför alla (offentligt som privat) ta vårt ansvar och hjälpa till. I utbyte får vi inspiration, uppdatering och möjlighet till en bättre rekrytering till våra egna arbetsplatser”, framhåller tandläkare Leif Borg.

Han har därför tagit initiativ till detta upprop för att säkerställa återväxten av kvalificerad arbetskraft:

”Vi som är etablerade med våra mottagningar måste ta ett ansvar för återväxten inom tandsköterskekåren. Utan praktikplatser blir utbildningen haltande. Vi vill ju alla ha kvalificerad personal även i fortsättningen, så därför vill jag uppmana mina kollegor att ställa upp”, säger han.

 

LIA – kvalificerade praktikplatser

Förutsättningen för att tandsköterskeutbildningen ska hålla hög kvalitet är att klinikerna kan erbjuda kvalificerade sk LIA-platser (Lära I Arbete).

Studenterna får under en första period insikt i vad arbetet innebär (LIA 1). De får sedan pröva på och delta i arbetet (LIA 2) samt även själva under handledning delta mer ingående i det vardagliga arbetet och få praktisk träning och fördjupning (LIA 3).

På mottagningarna behövs en handledare som får utbildning kostnadsfritt (oftast en dag) via utbildningsanordnaren. I Västsverige är det för närvarande Folktandvården Västra Götaland som bedriver utbildningen i Göteborg, Uddevalla och Borås. Handledaren utgör även kontaktytan för studenten och utbildningsledaren på lärosätet.

”För mottagningen blir detta utbyte även en källa till information men också en möjlighet att rekrytera personal som man lärt känna under LIA-perioderna och som visar sig passa in i ”gänget”! Ett WIN WIN GAME”, avslutar Leif Borg.

Tandläkare Leif Borg driver en tandvårdsklinik i Mölndal och är själv engagerad vid tandsköterskeutbildningen i Göteborg. Han svarar på frågor om hur praktikperioden fungerar inom den privata sektorn leif.borg@ptj.se.

 

Schema över LIA perioderna inom VGR vårterminen 2015. 

Kontakta ansvarig för utbildningen för mer information eller direkt intresse för att vara med och ta emot studenter.

 

Christina Fritzne
Enhetschef för tandsköterskeutbildningen inom
Folktandvården Västra Götaland
Tel: 010-4417711, 073-375 94 94
christina.fritzne@vgregion.se

http://www.vgregion.se/folktandvarden/tandskoterskeutbildning

_________________

 

>> Läs också artikeln ”Inom fyra år kommer var tredje av Folktandvårdens tandsköterskor gå i pension.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev