Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Omvärld

7 november 2011

Storsatsning på IT inom vården

All personal inom Stockholms läns landstings primärvård ska få lära sig mer om IT-teknik inom vården. Mer kunskap om de system som finns är bra för personalen men främst för patienterna.

Inslag i Nyheter P4 Radio Stockholm: Målet är att personalen ska bli mer kunnig (1:46) ››

– Målet är att personalen ska bli mera kunnig om senaste behandlingsinsatser och därmed kunna ge patienterna en bättre vård. Det är också att vårdpersonalen ska vara beredd att möta de nya möjligheterna att kunna kommunicera elektroniskt med patienter, det är många sådana här tjänster som kommer att vara möjliga den närmaste tiden och då måste personalen också kunna hantera det här och på ett bra sätt samarbeta med sina patienter, säger det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg.

I kompetenslyft e-hälsa kommer runt 3100 anställda inom landstingets primärvård att 30 timmars utbildning i det som landstinget kallar e-hälsa alltså IT-lösningar inom vården. Utbildningen sker genom 10 seminarier där personalen ska få lära sig mer om bland annat vårddokumentation, hur olika webbportaler kan användas i arbetet och hur man kan kommunicera med patienterna på nya sätt. Dessutom ska de få mer kunskaper om hur patienterna själva kan använda e-tjänster för att exempelvis boka en tid eller rapportera in sitt blodsocker. Tanken är att personalen ska lära av varandra men till att börja med har 11 så kallade processhandledare utbildats. En av dem är Åsa Bocké, sjukgymnast vid Täby primärvårdsrehab:

– Min roll är att, tillsammans med 11 andra personer av olika yrkeskategorier, stå för utvecklingen av innehållet och sedan föra det vidare till andra personer som i sin tur kan hålla dialogseminarier ute på sina enheter. All teknik finns ju redan och vi har en stor IT-avdelning men vi i vården måste springa ikapp tekniken lite grand, säger Åsa Bocké.

Reporter Elisabet Andersson
elisabet.andersson@sr.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev