Dental24s läsare nominerar Sven Scholander för hans undervisning
Vilken är din favorit i den svenska dentala föreläsar- & utbildningsvärlden? Nominera dem för deras enastående arbete! Så löd Dental24: s uppmaning för en tid sedan. Svaren lät inte vänta på sig. Först att bli nominerad blev den trollbindande protetikern Sven Scholander.
Nomineringen löd:
Ingen motivering behövs, han är bara bäst i alla lägen! Har varken före eller efter stött på någon som kan engagera sina åhörare så!
Trevligt att ha blivit nominerad. Väldigt trevliga ord att höra, kommenterar Sven Scholander, när Dental24 kontaktar honom.
– Jag har ju föreläst sedan slutet på 80-talet, och fortfarande är det få kurser som blir inställda. Så jag har väl folkbildat många tandläkare i det här landet kan jag tänka mig.
Scholander intresserade sig tidigt för implantat och adhesiv tandvård. Det var tacksamt att undervisa om de nya vita materialen som ersatte amalgam. Likaså om implantat, när det började ta fart.
– Jag för min del har ju varit kliniskt verksam i hela mitt liv och kallar mig ”en vetenskapligt väl påläst kliniker”. Jag har den högsta respekten för vetenskapen, men kliniken är ju ändå det vi står med varje dag.
– Alla tandläkare som är verksamma uppskattar ju att få tips om hur man gör det kliniska arbetet lättare, och kunna behandla sina patienter på sätt som de känner trygghet i.
Vad är roligast? Att hålla föredrag för kvalificerade åhörare eller för åhörare som i princip inte vet någonting om ämnet?
– Båda är lika roliga – så både och. Det är alltid roligt att prata inför rutinerade och duktiga kollegor. Men det är underbart att se en nyutbildad ung kollega, som har den där glöden i ögonen, som säger ”Jag vill göra något bra av det här, det yrkesval jag gjort”.
Känd för sina trolleri-trix
Scholander är känd som ”Den trollande protetikern”. Själv kallar han sig ödmjukt ”hobby-trollkarl”. Trolleritrick är en del av föreläsningarna. Men det är inte för att briljera. Det är en pedagogisk metod:
– Mitt motto har varit: Ingen orkar lyssna mer än 20 minuter. Jag tar ett break efter 20 minuter. En anekdot, en rolig film, ett trolleritrick – som bryter av – det har varit väldigt uppskattat.
Använder du några hjälpmedel när du föreläser?
– Ja, snören! Jag kör ganska konventionellt, pratar gärna utan bilder, men har en PowerPoint – presentation som grund.
– Men jag har alltid rep i min ryggsäck. Jag är ju amatörtrollkonstnär. Det har hänt projektor gått sönder. Då säger jag: Fixar ni projektorn, så visar jag ett reptrick så länge.
Vid ett tillfälle gick en säkring och projektorn blev mycket riktigt oanvändbar. Det blev några improviserade reptrick under avbrottet.
– Efteråt kom det fram en åskådare och sa: ”Du, Sven, det där hade du planerat!” (skratt)
Aldrig göra bort en åhörare på ett utbildningstillfälle
Det finns några regler för hur man uppträder som kursgivare. Ingen plump humor. Inga angrepp på personer, närvarande eller inte närvarande. Inte göra bort åhörare.
– Det är inte min uppgift att säga att någons fråga är ”dum”. Många gånger säger deltagaren ”Det kanske är en dum fråga: men…”. Det klassiska svaret är: ”Det finns inga dumma frågor”.
Här har Scholander hämtat vägledningen från de professionella trollkarlarna. En förebild är den legendariska italienske illusionisten Aldo Colombini.
– Colombini sa alltid: För det första, var alltid er själva annars blir ni bara en blek kopia. För det andra: Var alltid vänliga mot dem ni tar upp på scenen, dem som ni pratar med. Det har jag hållit fast vid. Det tycker jag är jätteviktigt.
Protetik – en form av trolleri
Det finns fler beröringspunkter mellan protetik och trolleri, förklarar Scholander:
– Det är nödvändigt att kunna trolleritrick för att kunna bli en bra protetiker. Skämt åsido. Det är väl handlaget, man skall vara flink i sina fingrar.
– Jag brukar säga så här: När jag gör någonting protetiskt på en patient – exempelvis på överkäksfronten, eller något som syns – så skall det ju helst inte synas att jag gjort något.
– Samma sak är det med trolleriet: Folk skall inte se vad jag gör, de skall bara njuta av det. Både i hobbyn och yrket, skall man helst inte se skickligheten bakom.
Vilken är din egen favorit-föreläsare?
– En person som jag verkligen sett upp till, som jag tycker var en duktig vetenskapsman, en duktig kliniker och dessutom alltid har varit oerhört vänlig och respektfull, det är professor Gunnar E Carlsson.
– Och min gamle gode vän Sverker Toreskog. En fantastisk man.
SVERIGES BÄSTA UNDERVISARE
Sven Scholander
Specialist i oral protetik, Kristianstad.
Håller kurser för bl.a Tandläkarförbundet och Praktikertjänst.
Aktuell med ”En mix av protetiska fall, tips & trix 2.0” tillsammans med Martin Janda och ”Prep till cem remastered” i egen regi.