Tandklinik ger till Läkare utan Gränser
Fredagen den 21 november arbetar hela personalen på Citypraktiken i Jönköping för Läkare Utan Gränser. Ägaren, tandläkare Magdalena Alyas, hade själv velat åka ut i världen och arbeta med dem som har det svårt. Men eftersom det inte går just nu, väljer hon och hennes personal att denna dag ge alla intäkter och delar av lönen till Läkare Utan Gränser. På bilden står Magdalena Alyas längst till vänster.
– Jag hoppas det här kan vara ett exempel för andra som vill bidra till internationell solidaritet, säger Magdalena Alyas som räknar med att kliniken ska få ihop ungefär 25 000 kronor.
Alla bokade patienter i Jönköping har fått brev om detta. Personalen hoppas att patienterna ska tycka att det är en bra idé att ge intäkterna till Läkare Utan Gränser. Citypraktiken jobbar längre än normalt den här dagen för att få in så mycket pengar som möjligt.
Ända sedan hon träffade en svensk sjuksköterska som hade arbetat i Darfur, har Magdalena Alyas velat bidra på något sätt. Läkare Utan Gränser har en förhållandevis låg administrationskostnad vilket tilltalade Magdalena och hennes medarbetare.
– Vi vill att så mycket som möjligt ska nå ut, säger Magdalena Alyas.
Läkare Utan Gränser, som fick Nobels Fredspris 1999, finns i 19 olika länder, däribland Sverige. Det är en medicinsk humanitär organisation med världen som arbetsfält. I krigsdrabbade zoner och i flyktingläger finns ofta stort behov av akut vård, däribland tandvård.
– Vi skickar inte ut egna tandläkare från Sverige men vi arbetar ibland med tandläkare på plats, säger Åsa Nyquist Brandt på Läkare Utan Gränser. I Colombia, till exempel, upptäckte teamet att befolkningen hade en oerhört dålig tandstatus. Då inkluderades en tandläkare i den mobila kliniken./DentalMagazinet