Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

28 september 2009

Tandläkare lyckas inte locka unga patienter

Tandvårdsreformen har hittills inte inneburit att fler unga går till tandläkaren, visar en ny undersökning som presenteras av Ekot. Många tycker fortfarande att det är för dyrt.

Ekot har talat med studenten Anders, som uppger att han inte går till tandläkare regelbundet efter reformen, trots bidraget. Ont om pengar är främsta  skälet.

När Anders får höra att bidraget uppgår till 600 kronor vartannat år, medger han att det borde räcka, men  han känner inte till tandvårdsreformen.

Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som har låtit göra undersökningen. Den visar att nästan 80 procent i åldersgruppen 20-29 år  inte har gått till tandläkaren oftare sedan tandvårdsreformen infördes första juli förra året.

Personer mellan 55 och 65 år känner däremot till reformen och utnyttjar den enligt undersökningen. I den gruppen genomförs fler och dyrare behandlingar nu, vilket kan bero på högkostnadsskyddet för behandlingar över 3 000 kronor.

Kenth Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna, anser att alla behandlingar för unga borde subventioneras.

– Ett högkostnadsskydd är ju väldigt bra för dem som har stora behov. Men faran är att allt fler kommer att få stora behov om de inte får stöd att sköta sin vardagliga tandvård, säger han.

Eftersom långt färre än beräknat har utnyttjat tandvårdsbidraget har det också  hittills kostat skattebetalarna mindre än väntat.

– Under första halvåret betalade staten ut 1,4 miljarder kronor mindre än beräknat. Även under nästkommande sex månader är utbetalningarna väsentligt lägre vad man hade räknat med, säger Kenth Nilsson.

Senare i höst presenterar Försäkringskassan en mer omfattande studie av tandvårdsreformens effekter.

Källa: Sveriges Radio, Ekot.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev