Tandläkare lyckas inte locka unga patienter
Tandvårdsreformen har hittills inte inneburit att fler unga går till tandläkaren, visar en ny undersökning som presenteras av Ekot. Många tycker fortfarande att det är för dyrt.
Ekot har talat med studenten Anders, som uppger att han inte går till tandläkare regelbundet efter reformen, trots bidraget. Ont om pengar är främsta skälet.
När Anders får höra att bidraget uppgår till 600 kronor vartannat år, medger han att det borde räcka, men han känner inte till tandvårdsreformen.
Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som har låtit göra undersökningen. Den visar att nästan 80 procent i åldersgruppen 20-29 år inte har gått till tandläkaren oftare sedan tandvårdsreformen infördes första juli förra året.
Personer mellan 55 och 65 år känner däremot till reformen och utnyttjar den enligt undersökningen. I den gruppen genomförs fler och dyrare behandlingar nu, vilket kan bero på högkostnadsskyddet för behandlingar över 3 000 kronor.
Kenth Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna, anser att alla behandlingar för unga borde subventioneras.
– Ett högkostnadsskydd är ju väldigt bra för dem som har stora behov. Men faran är att allt fler kommer att få stora behov om de inte får stöd att sköta sin vardagliga tandvård, säger han.
Eftersom långt färre än beräknat har utnyttjat tandvårdsbidraget har det också hittills kostat skattebetalarna mindre än väntat.
– Under första halvåret betalade staten ut 1,4 miljarder kronor mindre än beräknat. Även under nästkommande sex månader är utbetalningarna väsentligt lägre vad man hade räknat med, säger Kenth Nilsson.
Senare i höst presenterar Försäkringskassan en mer omfattande studie av tandvårdsreformens effekter.
Källa: Sveriges Radio, Ekot.