Tandsköterskor blir allt oftare chefer
Allt fler tandsköterskor blir klinikchefer inom Folktandvården. När Folktandvården i Stockholm organiserades om, gick mer än hälften av chefsjobb till tandsköterskor.
– Vi sökte framför allt goda ledare och de här tandsköterskorna uppfyller kraven. De sköterskor som är chefer sedan tidigare är väldigt duktiga. De kanske är extra ambitiösa och energiska just på grund av att de är tandsköterskor och vill visa att de klarar uppgiften, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd för Folktandvården i Stockholm.
För 10–15 år sedan var alla chefsjobb inom folktandvården vikta för tandläkare. Så ser det inte ut i dag. Tandläkarna dominerar på chefsposterna, men på flera håll i landet har tandsköterskorna vunnit mark.
I Stockholms folktandvård är nu totalt 8 av de 31 klinikcheferna tandsköterskor. I Sörmland har sköterskorna 5 av 19 chefsposter och i Landstinget Kalmar är 3 av 16 chefer tandsköterskor.
Tandvårdschefen Anders Nylander i Kalmar säger att chefsrekryteringen ser annorlunda ut i dag jämfört med förr, då tandläkare alltid fick jobben.
– Chefskapet är en profession i sig. Det är klart det underlättar om de kommer från tandvården men vi har en chef från SJ och en som är sjuksköterska.
Anders Nylander anser att tandläkarna ändå har ett försprång genom sin utbildning.
– Du ska kunna hantera vårdplaneringen och det är lättare om du är tandläkare. Men det får inte vara något hinder för andra att satsa på ett chefsjobb. Ofta kan man lösa det med att tandläkare hjälper till med vårdplaneringen, säger han.
Landstinget i Kalmar har sedan ett par år en traineeutbildning för blivande chefer. Tandsköterskan Cecilia Svedin på kliniken i Nybro har gått utbildningen sedan september 2009 och blir klar till årsskiftet. Målet är att bli klinikchef.
– Att ha ansvar och vara med och leda och påverka har alltid varit en drivkraft hos mig, säger hon.
I utbildningen ingår moment som chefens roll, psykologi, gruppsamverkan och arbetsmiljö. Dessutom ingår en del organisationsteori som är förlagd till Högskolan i Kalmar. Deltagarna får erfarna chefer som mentorer.
– Min mentor är en klinikchef som är ett jättebra stöd och bollplank, säger Cecilia Svedin.
Hur tror du det kommer att kännas att vara chef över tandläkare?
– Det är klart jag funderar på vilka reaktioner jag kommer att få, men jag tror att det är lättare i dag än det var för några år sedan. Jag tror att det kan finnas både för- och nackdelar med att vara både chef och tandsköterska, säger hon.
Pia Yngvell var en av de första tandsköterskorna som blev klinikchef i Stockholms folktandvård. Året var 2001 och innan dess var det inte ens möjligt för andra än tandläkare att söka jobben. I dag är hon chef för klinikerna i Handen och Skogås med ett 60-tal anställda.
– Det var inte helt lätt i början. Många tandläkare var inte bekväma med att andra kunde söka chefsjobben. De såg det som ett hot mot deras möjligheter att bli chefer, säger Pia Yngvell.
Hur märkte du det?
– Till exempel kunde tandläkarna på kliniken ifrågasatta min kompetens eller undra vem de skulle bolla odontologiska problem med.
I dag är det inte lika många som höjer på ögonbrynen längre. Pia Yngvell har en tandläkare som odontologisk samordnare som hon och tandläkarna kan rådfråga om det behövs.
Men det är inte alla som gillar att olika yrkesgrupper släpps i på chefsposterna. En av dem är Kenth Nilsson, tandläkare och ordförande för tandläkarfacket Tjänstetandläkarna.
– Vi anser att klinikchefer och tandvårdschefer ska vara tandläkare. Det är de som har bäst kompetens. Det brukar hävdas att de som är bäst ledare ska få chefsjobben, men vi menar att det går att hitta bra ledare bland tandläkarna.
Kenth Nilsson har en förklaring till varför andra än tandläkare numera blir klinikchefer.
– Det är färre tandläkare som söker chefsjobben. Många tycker att anställningsvillkoren är för dåliga i relation till ansvaret. Dessutom väljer många att jobba med patienter i stället eftersom det är det man tycker är roligast, säger Kenth Nilsson.
Fakta
- 8 procent av cheferna är tandsköterskor
- I dag finns 520 klinikchefer inom folktandvården i Sverige.
- 86 procent är tandläkare
- 8 procent är tandsköterskor
- 5 procent är tandhygienister
- 1 procent har annan yrkesbakgrund
Artikeln har tidigare varit publicerad i SKTF-tidningen.