Tandvård mer än en prisfråga
Idag är det är mycket fokus på vad tandvård får kosta patienten. Men när det gäller pengar och kostnader är det svårt att ge entydiga svar. Pris, tid och kvalitet är parametrar i samma verklighet. Det finns ju många sätt att paketera och presentera ett pris. Fokuserar vi för mycket på priset idag eller borde vi fokusera mer på värde?
Högkostnadsskydd
TLV styr priset som patienterna betalar. Referensprislistan ligger till grund för vilken åtgärd som subventioneras och hur mycket den subventioneras. Samtidigt råder det fri prissättning. Den patient som anser sig ha råd, kan köpa det vårdgivaren begär.
Tandvård eller sjukvård?
Bör tandvården fungera som sjukvården i fråga om patientens kostnader? Ställer man den frågan till en politiker, svarar hen nästan enhälligt ”ja”. Frågar man någon inom tandvårdsprofessionen, blir svaret i princip alltid ”nej”. Tandvården liknar sjukvården men det finns också stora skillnader där tandvården uppfattas bättre av patienterna enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex). Då kanske det är värt att betala vad det kostar utan att alla andra behöver vara med och betala?
Fast eller rörligt pris?
Folktandvårdens friskvårdsavtal ger ett förutsägbart pris med fast förskottsbetalning varje månad. Folktandvården drar ifrån ABT – allmänna tandvårdsbidraget – i priset som patienten betalar. De mest vanliga revisionsåtgärderna ingår i avtalet. Omfattande åtgärder kostar extra. Patienten kan då behöva använda sig av det vanliga högkostnadsskyddet för kostnader över 3 000 kr. Totalpriset för patienten för vanliga revisionsundersökningar blir inte lägre, snarare högre. Man kan se det som en avbetalningsplan som betalas i förskott.
Friskvårdsavtalet får många unga friska patienter att fortsätta gå till Folktandvården efter att fri tandvård upphör (idag vid 23-24 års ålder, blir sannolikt efter 19 år fr.o.m. nyår 2024/25).
Ett problem med Friskvårdsavtalet är att det begränsar tillgängligheten för äldre och andra behövande patienter. I många delar av Sverige kan inte Folktandvården leverera. Det saknas personal. Det är långa köer. Lite drastiskt uttryckt, betalar avtalspatienterna sig före i kön. Behandlingsbehovet styr inte fullt ut.
Frisktandvårdens patienter är generellt unga med relativt god tandhälsa. De årliga kontrollerna kan i mångt och mycket läggas ut på tandhygienister. Inte många tandläkare skulle erkänna det, men många tandläkare upplever de rutinmässiga kontrollerna av friskvårdspatienter som ostimulerande. Tandläkare vill många gånger ha en högre nivå av utmaningar, och en tydlig uppfattning av att de gör verklig nytta åt behövande patienter.
Denna brist på stimulans kan vara en av orsakerna till att tandläkare lämnar Folktandvården. Det leder i sin tur till att personalbristen ökar.
Det är alltså inte bara priset på arbetet – lönen (pengar) – som styr. Arbetsmiljö och kvaliteten på arbetet är minst lika viktiga faktorer.
Övrig tandvård
En viss kategori patienter prioriterar tänder och utseende högt. De betalar vad det kostar, med eller utan högkostnadsskydd. Den stora efterfrågan på kosmetisk tandvård är ett klart bevis på detta.
I debatten
I tandvårdsdebatten pratas det nästan ständigt om kostnader, där frasen ”det är för dyrt” upprepas som en hejarklacksramsa. Hur ofta talar någon om egenskötsel av tänder? Regelbunden tandborstning, interdental rengöring, fluorsköljning och rätt kostvanor kan spara tusentals kronor. Att undvik osunda – och dyra – saker som tobak, snus samt söta och sura energidrycker sparar ännu mer pengar och resurser.
Det verkar finnas ett stort behov av upplysning kring detta, inte bara vad det kostar att åtgärda.