Aktuellt

SOCIAL MEDIA

26 augusti 2020

Tandvård och sociala medier:
Michael Braian, YOUTUBE

Forskaren, tandläkaren och tandteknikern Michael Braian i Malmö var inte intresserad av sociala medier till en början. Sånt tog för mycket tid för en upptagen man. Det var Michaels stora intresse för visuell kommunikation som gjorde honom till YouTuber. 


YouTube är Michael Braians favoritkanal

Som forskare vid Högskolan i Malmö, upptäckte Braian att det cirkulerade mycket information i de sociala medierna. En del skulle kunna ha relevans för hans forskning. Om uppgifterna var korrekta, det vill säga.

– Jag kände att många uppgifter på sociala medier var påhittade. Jag brukade fråga de som publicerade uppgifterna varifrån de hade fått dem, eller hur kunde de vara så pass säkra på att uppgifterna stämde. Ofta fick jag inga svar. Andra gånger fick man svaret att ”Så gör vi alltid här”. Det var mycket ”Trial and Error-procedurer” utan vetenskapligt stöd.

 

Många självutnämnda experter i sociala medier ljög eller spred halvsanningar. Ändå följde många dem. Attityden till Facebook bland forskare var att det var oseriöst.

– Kunskapen i sociala medier var i en bubbla. Vi inom forskningen satt i en annan bubbla. Samtidigt kände jag att vi forskare borde vara där folket är.

 

Kanal för 3D-printers inom tandvården.

Dilemmat var klart: Forskning är inte lättillgänglig information. Det är tungläst, med komplicerade resonemang, mycket statistik, inte många bilder. Utvecklingen inom sociala medier går precis åt andra hållet: kortfattat, lättsmält, känslor, bilder och video.

– Jag fick inget gensvar från kollegor på att starta något om forskning inom sociala medier, därför startade jag min egen kanal på YouTube.

Michael Braians Digital Dentist Review är en kanal för 3D-printers inom tandvården. Idén var att söka upp företag som tillverkade 3D-printrar för tandvården och fråga om de ville ha dem utvärderade. Målet var att skapa lättsmält, relevant information, objektivt bedömd enligt forskningskriterier.

Flera företag nappade på idén, och Michaels kanal blev snart uppmärksammad av tekniskt intresserade tandläkare.

– Den som hittat den, gillar den. Men de stora massorna har inte nåtts. Målet är att alla som arbetar inom tandvården skall kunna se dem, och få ut något av dem.

YouTube – inget för amatörer

Michael är inte riktigt nöjd med sin kanal ännu. Han har insett vilken tuff uppgift det är att slå igenom på YouTube.

– Det har varit mycket svårare än jag trodde. Att filma och redigera är inte svårt. Men att regissera – Att balansera längd, innehåll, substans och budskap är svårt.

– Trots att jag försökte ta bort forskningsstämplen, blev det väldigt mycket forskning över mina filmer. Idag försöker jag göra mina klipp mer som vanliga YouTube-klipp.

Många som publicerar på YouTube är mycket professionella, upptäckte Braian. YouTubers gör inget av en slump. Det ligger mycket smartness bakom ett bra klipp.

– Bara en sådan sak som att matcha speakerrösten med de visuella elementen som visas; det är en konst i sig! När rösten inte talar om samma sak som det man ser på bilden, då blir det fel.


YouTube är ett bättre medium för information och research, anser Braian.

YouTube v.s Facebook

YouTube är Braians favoritkanal även privat. Kanske beror det på att han har ett utpräglat bildseende. Han driver en liten firma vid sidan om, som gör animationer åt tandvården. Flera av nära släktingar arbetar med bilder.

– Ibland när jag skall sätta mig in i ett svårt ämne, måste jag rita upp en bild av det, för att se det framför mig. 

– Jag gillar att se på intervjuer. Intervjuer på video ger så mycket mer än en skriven intervju. På video får man se personens kroppsspråk och uttryck.  

Skillnaden mellan YouTube och Facebook är tydlig. På Facebook matas du, på YouTube söker man, anser Braian.

– Man söker för att leta på YouTube. På Facebook är det svårare att söka information. Det finns massor av tutorials om allt möjligt. Om man skall bygga en trall, så hittar man alltid en, två – tre filmer som visar hur man gör. Då är man nästan halvvägs.

– Jag tycker också att Google-recensioner oftare är mer ärliga. Det finns färre möjligheter att ta bort negativa recensioner på YouTube, jämfört med Facebook.

– Facebook känns mer som ett klassrum i gymnasiet, där vissa skriker rakt ut i luften, och mycket är inte så genomtänkt. På mitt jobb är jag den ende som gillar YouTube, alla andra gillar Instagram.

/Dental24

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev