Tandvårdskostnaderna minskade
I samtliga åldersgrupper har patienternas kostnader för omfattande tandvård minskat efter att det nya tandvårdsstödet infördes. Det visar en studie som Försäkringskassan genomfört på uppdrag av regeringen. Eftersom patientens kostnader för mer omfattande tandvård har minskat i alla åldersgrupper utgår Försäkringskassan från att fler också utnyttjat tandvårdsstödet.
Den studie som Socialstyrelsen gjorde 2005 visade bland annat att det största andel individer som uppgav att de inte gick till tandläkare på grund av kostnadsskäl fanns i åldersgruppen 20-29 år. I Försäkringskassans undersökning har kostnaden för tandvård för personer i denna grupp minskat med nio procent jämfört med om de skulle ha fått tandvård i det gamla tandvårdsstödet. Enligt Försäkringskassan är det utifrån detta troligt att fler i denna grupp går till tandläkare i dag.
I åldersgruppen 60-64 år och som har omfattande tandvårdsbehov har tandvårdskostnaderna minskat för patienterna med 24 procent jämfört med det tidigare stödet. Att patienter som fyllt 65 år och som konsumerar omfattande tandvård har fått lägre kostnader trots det tidigare högkostnadsskyddet, kan sannolikt förklaras med att de tidigare subventionerna endast ersatte protetisk tandvård och dessutom bara vissa åtgärder.
I Försäkringskassans studie har man också jämfört snittpriser och referenspriset för implantatbehandlingar. Skillnaderna varierar, men för de flesta åtgärder är snittpriset högre än referenspriset.
Sedan det nuvarande tandvårdsstödet infördes har knappt fem miljoner personer gjort drygt nio miljoner förebyggande besök hos tandläkare eller tandhygienist. Det innebär att 67 procent av den vuxna befolkningen har gjort minst ett förebyggande besök sedan tandvårdsstödet infördes 1 juli 2008.
Källa: tandlakartidningen.com