Vad kan tandvården göra för att identifiera barn som far illa?
Sveriges Tandhygienistförening uppmärksammar viktig social fråga under Odontologiska Riksstämman i Göteborg.
Tandvårdspersonal har en unik position att identifiera barn som är utsatta för omsorgssvikt, misshandel och sexuella övergrepp. Det beror på att tandvårdspersonalen gör undersökningar i och runt munnen, kan observera barns reaktioner under behandling och kan se mönster i om barnen kommer regelbundet eller inte till tandvården.
Föreläsarna kommer bland annat att tala om hur munhälsan påverkas hos barn som är utsatta för omsorgssvikt och hur tandvården kan förbättra sina rutiner kring rapportering av misstänkt omsorgssvikt eller misshandel.
Programmet äger rum fredagen den 16 november kl. 10.15 – 11.45 i sal F3 och vänder sig till hela tandvårdsteamet inklusive tandhygienist- och tandläkarstuderande. ”Vad kan tandvården göra för att identifiera barn som far illa” är rubriken på programmet.
Föreläsare är Annika Halldin, klinikchef Folktandvården, Ingfrid Vaksdal Brattabø, postdoktor, Tannhelsetjenestens kompetansesenter vest/Hordaland, Norge, Therese Kvist, specialist i pedodonti och verksam vid Tandläkarhögskolan, Karolinska Institutet, fokuserar på utbildning, klinik och forskning om våld i nära relationer och barn som far illa.
Moderator är Birgitta Jönsson Tandhygienist, med.dr. forskare vid Tannhelsetjenestens Kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN), Tromsö och Universitetslektor vid Institutionen för Odontologi, Sahlgrenska Akademin, GU, Göteborg. Ledamot i Sveriges Tandhygienistförening.
STHF har också en monter på Swedental (B09:32).
/Sveriges Tandhygienistförening