Volontärarbete givande för både tandläkare och patient
Maria von Beetzen har bytt både semester och utbildning mot arbetsperioder i Tanzania och Brasilien. Det ger stor arbetstillfredsställelse och bra kontakter, berättar hon.
Till vardags är Maria von Beetzen specialist i protetik i Strägnäs. Av en slump kom hon i kontakt med en prästfamilj som visste att det behövdes tandläkare i Bukoba i Tanzania.
— Jag beslöt att åka dit en månad. Något arbetstillstånd behövdes inte för den korta tiden, berättar Maria von Beetzen.
I Tanzania är det kyrkan som sköter det som i kommuner och landsting har hand om i Sverige. När Maria kom till Bukoba gick hon in på en välorganiserad tandklinik och började ta emot patienter.
Inte så modernt som här
— Utrustningen var inte så modern som hos oss, och det fanns varken telefon, post eller e-mail. Men det gick väldigt bra att hjälpa människor ändå, säger hon.
Behovet var störst av basal tandvård. Det handlade om stora och akuta infektioner, som ibland gått så långt att de blivit livshotande. Men det berodde inte i första hand på att tanzanierna har dåliga tänder, utan på brist på tandläkare.
— De flesta hade aldrig varit hos en tandläkare tidigare och visste inte hur de skulle ligga i behandlingsstolen.
Goda kostvanor med mycket frukt, grönt, kött och fisk gör att tanzanierna i allmänhet har god oral hälsa. Bröd och pasta är det ont om.
En god investering
Maria von Beetzen fick betala resan själv, medan kyrkan bekostade uppehället. Någon lön fick hon inte eftersom hon kom som volontär.
— Det kändes helt rätt att göra det här i stället för att åka på semester. Nu är det inte lika roligt längre att resa bort och vara turist, säger hon.
Brasilien kallar
Nästa år räknar hon med att åka tillbaka, men innan dess kommer hon att arbeta som volontär en tid på P-I Brånemark Institute i Bauru, Brasilien. Där erbjuds patienter med käk- och ansiktsdefekter gratis behandling.
— Jag har redan varit där tre gånger tillsammans med min sköterska Helen Nokia. I november åker vi tillbaka. Det är väldigt lärorikt och det ger tillfälle att bygga kontaktnät så att man kan utbyta kunskap och erfarenheter, säger Maria von Beetzen.
Resorna till Brasilien ser hon som utbildning som överträffar enstaka kurser hon kan gå på här i Sverige.
— Första gången var professor Per-Ingvar Brånemark själv där och gav råd och tips. Det var väldigt värdefullt, eftersom många av oss som arbetar med implantatbehandlingar gör det på små, privata kliniker. Vi behöver bra kontaktnät.
Det bästa med att arbeta som volontär är att man tandläkare verkligen kan göra skillnad för enskilda patienter. Den som har dålig oral hälsa i Sverige tappar lite av sin livskvalitet. I fattiga länder kan det handla om liv och död.
Maria von Beetzen har hittat sina volontärprojekt mer eller mindre av en slump. Det är inte lätt att veta vart man ska vända sig om man vill arbeta en tid i till exempel Afrika. Därför välkomnar hon initiativet till svenska Tandläkare utan gränser. Förhoppningsvis öppnas nu vägarna för svenska tandläkare som vill hjälpa andra och samtidigt få egna värdefulla erfarenheter.
Maria von Beetzens tips till andra tandläkare som vill åka ut som volontär:
- Skaffa dig erfarenhet först.
- Var flexibel när du är på plats. Utrustningen är inte som i Sverige.
- Om du är rädd att själv dra på dig infektioner, tänk dig för innan du reser. Oron kan ta överhanden.
- Gör gärna en semesterresa till det område där du har tänkt jobba först. Då ser du hur förhållandena är. Enligt Maria von Beetzen tror man gärna som svensk att Afrika är fattigare än det är.
— Samhället fungerar bättre än man tror, och det finns en betydande medelklass. Det finns också mycket positivt att ta till sig, både från Afrika och Brasilien. Där finns exempelvis ingen stress, människor har tid för varandra och stöttar varandra, säger hon.