Volontärarbete i Kenya
Nima Sanei arbetade som volontär i Afrika för Rotarys Läkarbanken under semestern 2010 – här berättar han om sin erfarenhet.
Min tjänstgöring på uppdrag av Läkarbanken ägde rum under sex veckor (maj-juni 2010) i den lilla staden Migori i Kenya. Under de sex veckorna bodde jag i ”The Doctors house” nära sjukhuset och tjänstgöringen bestod av dels den kliniska verksamheten på en liten ”tandläkarmottagning” på Saint Josephs Hospital (2 dagar/vecka) och dels screening av barn på skolorna (3 dagar/vecka).
Kliniken var bättre utrustad än vad jag hade föreställt mig innan jag kom till Migori. Naturligtvis är standarden mycket lägre än i Sverige och en hel del saker saknas. Utrustningarna var väldigt känsliga och gick sönder titt som tätt. Mest problem hade vi med röntgenapparaten. Man vänjer sig dock ganska fort och lär sig hitta lösningar för att kringgå de dagliga problemen.
Före min avresa till Kenya fick jag ett mail från den tandläkaren som befanns sig på plats i Migori med en lista på allt jag skulle ta med mig, t ex handskar, munskydd, bomullsrullar, fyllningsmaterial och bedövningsmedel. En liknande lista skrev jag själv innan jag lämnade Kenya till den tandläkare som skulle överta min plats.
På kliniken
Till min hjälp hade jag Lolah (en kenyansk tandsköterska) och Kevin (med titeln Oral health manager) och de fanns alltid i min närhet. Aldrig någonsin har jag extraherat så mycket som under dessa veckor. Ofta gjorde det ont i hjärtat att behöva dra ut tänder, speciellt på barn vars 6:or, 7:or och permanenta incisiver var helt nedkarierade. Dock lagades det en hel del också. Av kostnadsskäl blev det förstås få rotbehandlingar och nästan ingen protetik. I Kenya är det naturliga valet att be tandläkaren att extrahera när tanden blir lite sämre. Att laga den kan för många vara trams. En ”dålig” tand skall helt enkelt tas bort! Det mest besvärande var att de flesta talade dålig engelska och att kommunicera direkt med patienterna var därför väldigt svårt. I de flesta fall ryckte dock Lolah och Kevin in och översatte.
Totalt utfördes under min volontärperiod 143 extraktioner (i genomsnitt 12 extraktioner/dag), 92 lagningar, 10 rotbehandlingar och 1 temporär protes på kliniken.
Skolorna
Att besöka skolorna och ”screena” barnen var bland det roligaste jag fick uppleva. Barnens nyfikenhet och glädje var överväldigande. ”Mouzongou, how are you?” hörde man titt som tätt, vilket enligt mina medarbetare kunde översättas med ”Hur mår du, viting?”.
Barnen var väldigt lydiga, organiserade och blyga – när det väl kom till att öppna munnen. Att hitta stora kariesangrepp på permanenta 6:or och 7:or var absolut inte ovanligt, tvärtom. Barnen som vi ansåg behövde komma till kliniken registrerades på en lista och en ambulans körde dem till kliniken några veckor senare för en totalundersökning och behandling på kliniken. I genomsnitt screenade jag och Kevin ca 500 barn per dag när vi var ute på skolorna och vi var tvungna att beta av en hel skola per dag.
Ganska ofta ville lärarna också bli undersökta, många hade besvär av värk/frakturer. Det enda jobbiga med screening-dagarna var att sitta i bilen på de urusla vägarna. Vi brukade skämta om det och säga att nu har vi fått vår afrikanska massage.
Bostaden och min fritid
I Kenya kunde det på knappt en halvtimma slå över från en helt ljus himmel till totalmörker. Det var inte säkert att vara ute efter mörkrets inbrott. Därför fick jag alltid skynda mig hem efter jobbet. Det jag slogs mest av i början var att vi hade så många strömavbrott. Inte bara frekvensen utan hur länge de kunde vara fick mig att häpna. Vid ett tillfälle var strömmen borta i 14 timmar. En annan gång var vi utan vatten i 3 dagar.
Det mest obehagliga i Kenya är deras ”Mob Justice”, vilket förenklat innebär att folket i vissa situationer tar lagen i egna händer och straffar människor i samband med ett brott. Vanliga exempel är stöld och snatterier. Människor samlas då runt tjuven och slår hänsynslöst, många med dödlig utgång.
Under min vistelse i Kenya förekom två ”Mob Justice”-incidenter som jag lyckligtvis slapp se men, Hellen, vår kokerska, berättade om den första som hon hade råkat se när hon var ute och handlade. ”Den skyldige” var en ung kille som hade ryckt någons väska. En stor grupp människor klädde av den unga killen och slog honom medvetslös med knytnävar, sparkar och stenar. Sen skulle dem binda fast honom vid en motorcykel och dra honom naken på asfalten men ändrade sig och beslutade sig istället för att tutta eld på ett däck som skulle ligga runt halsen på honom. Ingen vågar hjälpa den som skall straffas i en sådan situation eftersom man då kan anses som medbrottsling. Som tur var hann polisen fram till platsen innan mobben hann sätta eld på däcket. Pojken fördes iväg. Fruktansvärt obehagligt.
Dock var resan i sin helhet givande och gav mig perspektiv på tillvaron.
Inför hemresan
Dagarna innan jag skulle återvända till Sverige kunde jag inte tänka på annat än min älskade familj. Givetvis motsvarade allt jag upplevt i Kenya mina förväntningar med råge men för mig var det nog. Nu ville jag återvända till min kära familj och det trygga Sverige. Det är mycket vi tar för givet i Sverige som i jämförelse med ett land som Kenya är himmelskt!
Ett tack!
Slutligen, ett stort tack till Rotary Doctors som möjliggjorde detta uppdrag. Upplevelsen, minnena och det man får med sig i bagaget går inte att beskriva med ord. Jag kommer nog alltid att tänka på Kenya/Migori och människorna där med ett leende på läpparna.
Läkarbanken är en humanitär frivilligorganisation som årligen sänder ut 150-160 läkare, tandläkare och ett fåtal anestesisjuksköterskor till framför allt östra Afrika, till Kenya, Tanzania, Zambia, Etiopien och Kongo men även till Liberia och Nepal. Läkarna/tandläkarna arbetar volontärt i 6-veckorsperioder på jeeplinjer och på missionssjukhus. I Kenya finns sex jeeplinjer, fem i västra Kenya och en jeeplinje i massailand, två tandläkarstafetter och verksamhet vid två sjukhus. I de övriga länderna sker verksamheten vid olika missionssjukhus på avlägsna och fattiga orter.
Rotarys Läkarbank får bidrag från framför allt Rotaryklubbar, Inner Wheel, Världens Barn och övriga Rotarysfären.
Bidrag till Rotarys Läkarbank kan ske genom insättning på bankgiro 900-4722 eller plusgiro 900472-2.
Sedan några år tillbaka finns även ”Tandläkare Utan Gränser” som bl.a. gör volontärresor till Zimbabwe.
Se även Intervju med nystartade organisationen DentAid/Björn Knutson ››