Österlen – väl värt en vårlig vistelse

I mörker och snöglopp hjälper det att tänka på våren. Först kommer den till Österlen i Skåne.

osterlen.jpgÖsterlen är namnet på slättbygden i sydöstligaste Skåne. För hundra år sedan var Österlen inte märkvärdigare än andra bondland. Men på 1930-talet syntes ofta målarprinsen Eugen och hans svarta bil med registreringsnumret A 11 i dessa trakter. Hans målningar och positiva syn på bygden drog med sig fler konstnärer och författare.
Numera välkomnar Österlen många turister varje år − arrangemang står på rad och arrangörer står på tå i hopp om att inte bli förbigångna. Här följer ett fullständigt förtjusande, partiskt och orättvist urval.

En svängom på Gislövs Stjärna
Varför inte fördriva tiden i väntan på våren med en dans på Österlens dansmetropol Gislövs Stjärna? På Gislövs Stjärna kan det vara loppis eller dansbandskväll (fast kanske inte samtidigt).
Lasse Stefanz spelar 13 februari och Dannys 10 april.
www.gislovsdals-ik.se

Antikmässan Brösarp 14-15 mars
anses vara en mässa utöver det vanliga. Hit kommer landets antikhandlare med packningen fylld av allmoge och herrgårdssnickeri. Brösarpsmässan har utvecklats till en internationellt känd kvalitetsmässa som placerat den lilla byn Brösarp på världskartan. I mässans fokus finns antikviteter i originalskick och kulturhistoriskt intressanta föremål. Folkkonst och föremål från det gamla bondesamhället varvas med konst och högreståndsmöbler samt nutida design.
www.osterlen.com/brosarpsmassan

En runda mellan konstnärer
Konstrundan drar runt Österlen mellan 10 och 19 april, men många konstnärer finns på plats året runt. Du lär inte hinna med alla men om du planerar hinner du med desto fler. Gå in på www.visitosterlen.se.
Ett besök på MårtenPers Källa, ett kulutrcentrum mellan Skillinge och Brantevik är ett måste. Gården drivs av tandläkarparet Rolf och Boel Bergström och rymmer bland annat en scen och en utställningslokal. Förra året kunde man se verk av Odd Nerdrum, Bertil Vallien och Steen Kepp.  Och på scenen gavs En midsommarnattsdröm och Immanuel Kants sista dagar. Programmet för säsongen 2009 är ännu inte klart men kommer att publiceras på www.martenperskalla.se

 

Matrunda i maj
Matrundan 2008 blev en stor framgång och lockade både press och gäster. Det bjöds bland annat på kryddfältsvandringar, dryckesprovningar, föreläsningar och gourmetpicknickar.
Matrundan Österlen 2009 arrangeras 16-24 maj.

Slott och gamla gårdar
Slott och gamla gårdar står tätt i Skåne. Betalande gäster bidrar som tur är till många kostsamma renoveringar.

Christinehofs Ekopark

Natur- och kulturlandskapet runt Christinehofs slott (någon mil väster om Kivik) erbjuder några av Skånes vackraste naturområden och viktigaste kulturhistoriska platser.

Stockeboda Gård
strax norr om Simrishamn bjuder på många trevligheter, bland annat kombinationen mordgåta & middag, samt bad i tunna och ölbryggarkurser (de två sista är inget paketerbjudande).
www.stockeboda.se

Killans bönegård
ligger nära den medeltida kyrkan i Östra Vemmerlöv och var en gång byns prästgård. Nu är den en plats för bön, reträtter och stilla dagar med fördjupning och reflektion.
Livet på bönegården är enkelt och avskalat. Vackra vandringsvägar finns för den som vill vandra sig till stillhet. Från gården utgår också pilgrimsvandringar.
www.svenskakyrkan.se

Komstadmölla Gård
är ett ställe där man kan titta på konst, handla presenter och fika men även kolla in veterantraktorer och gårdens kvarnmuseum. Ligger mittemellan Tomelilla och Simrishamn.
www.komstadmolla.se

Matvandring
Den som inte bara vill äta, utan även förhöja njutningen (och minska det dåliga samvetet) genom att också bränna de intagna kalorierna kan göra en matvandring med smakprover från Skånes småskaliga livsmedelsproducenter. Bästa argumentet av alla − utöver prima käk och frisk luft − är ”Vandra utan packning”. Flera picknickar med skånska delikatesser finns inplanerade. Matrundan utgår strax norr om Brösarps backar, mellan Degeberga och Brösarp.
www.upplevonjut.se

golf.jpgRidning, golf, m.m.
Den som inte vill gå själv kan placera sig på en häst. Hästarna på Kiviks Ishästar, www.kiviksishastar.se har vintervila i januari men från mitten av februari är de i full gång igen. Ramsåsstallet www.ramsasastallet.se ställer inte bara upp med hästar arrangerar också kurser i halmslöjd och släktforskning.

På Österlen finns således mycket för alla och då har vi inte ens nämnt trollingfiske i Östersjön, skärmflyg vid Ales stenar i sällskap av glador och tornfalk, ciderprovning på Kiviks musteri och så alla dessa fantastiska, natursköna golfbanor. Du hittar mer än du kan ana på www.visitosterlen.se där du också kan planera ditt boende i stuga, slott eller koja.

Text: Lillemor Bulukin