”Det blir inte hål i en ren tand”

IMG_5195Tandtrådens vara eller inte vara? Är det en dålig rekommendation bara för att det inte är vetenskapligt bevisat? Vad säger du till dina patienter?

Ingen har väl missat den stora nyheten om att tandtråden inte har tillräckligt vetenskapligt underlag för att amerikanska hälsovårdsmyndigheterna ska rekommendera den. Är det ett bra beslut? Bra eller dåligt, detta har i alla fall skapat debatt på olika medier. Det är ju jättebra! Då får vi som arbetar med tandvård frågor och vi får förhoppningsvis möjlighet att svara. Men, vad ska vi svara? Måste allt vara vetenskapligt bevisat för att vi ska rekommendera det?

Frågan, eller snarare svaret är både enkelt och komplext. Det enkla svaret är att plack ger bevisligen (vetenskapligt) en ökad risk för munsjukdomar som karies och tandlossning, därför ska placket bort på varje tand och yta, varje dag. Det komplexa svaret innebär att vi måste ta ställning till en rad faktorer. Har patienten en ökad risk för inflammation (plackkänslig), sjukdomar, hur ser patienten ut i munnen, hur är patientens förmåga att själv hålla rent? osv. För en del räcker det med att borsta tänderna med tandborste två ggr/dag, andra behöver lägga mer tid och ha fler hjälpmedel. Tandtråd är bara ett av en mängd olika approximala hjälpmedel. Vilket/vilka hjälpmedel som är bäst, handlar här snarare om vad som passar patienten bäst i vardagen för att hålla rent än om vad som är vetenskapligt bevisat. För bästa rekommendation vill jag då påminna om vikten av kvalitativt god individanpassad kommunikation med patienten.

Med detta sagt, är det självklart också viktigt att vi, för att ge en trygg och säker vård håller oss uppdaterade med forskning genom studier som görs. Våra patienter är vetgiriga och håller sig informerade. Det är därför också viktigt att känna till studier men också ha förmåga att vara kritisk och kunna avgöra graden av och nivå på vetenskapligheten. Vi bör sträva efter att arbeta evdensbaserat, men det icke evidensbaserade behöver heller inte vara dåligt. Det kan bero på att det ännu inte gjorts tillräckligt många kvalitetsmässigt goda studier, dvs med säkerställda metoder. Det är dock alltid bra att reflektera över vad och varför!

Ta hand dig och njut av sensommaren!

//Ulrika

Senaste inläggen