Från bastu till frys

vinterIMG_0119Ser på termometern, bara -8 grader….inte så kallt idag, ialla fall för oss nordbor. I Pretoria är det mellan 25-30 grader varmt. Det har varit kyliga dagar nu. Detta kan bli det mest utmanande för våra sydafrikanska studenter som kommer från ett betydligt varmare klimat.

Ja, det blir en omställning av temperatur som heter duga för våra två studenter (och läraren) som hittills enbart erfarit det varma klimatet i Sydafrika. Även om vi försökt förbereda dem efter bästa förmåga dyker funderingar upp. Hur har de förberett sig? Hur ska de kunna föreställa sig kylan? Vår frys står på -18 grader. Ska de klara denna omställning? Ska vi köpa underställ, vantar och mössa? Detta är våra första tandhygieniststudenter från Sydafrika, men dom kommer inte ensamma. Jönköping University (JU) får omkring 400 inkommande internationella studenter inför vårterminen.  Vi är redo och har rustat med extra kläder, så jag hoppas och tror det ska gå bra. Detta känns så roligt och givande! Efter hårt arbete med ansökningar för att finansiera detta projekt, kontaktbesök och flertalet epost-komunikationer, närmar vi oss målet med att erbjuda denna möjlighet till våra studenter. Detta är nämligen ett bilateralt utbyte där även våra första två svenska studenter åker till Sydafrika om ca två veckor. Efter ankomst väntar tre månaders studier tillsammans med svenska och andra internatonella studenter.

I förra inlägget skrev jag om global samverkan. Detta är ett exempel, där vi kan lära av varandras kulturer och arbetsmetoder för att tillsammans verka för en god munhälsa. Jag hoppas att de under sin tid hos oss kan få kunskap och idéer till hur de kan vara med att bidra till en god och bärre munhälsa i sitt hemland. Även om vi som länder har olika resurser och förutsättningar, har vi samma målsättning i vårt arbete. Jag är också övertygad om att våra svenska studenter kommer vara berikade med ny kunskap och insikt efter sina studier i Sydafrika. En nytta och insikt vid möten med patienter från olika länder och kulturer här i Sverige. Om detta får jag säkert anledning att återkomma till vid senare inlägg.

Passar på att tacka Allmän- och Specialisttanvården i Region Jönköping som tar emot våra internationella studenter under sin studietid hos oss. Det är mycket värdefullt!

//Ulrika

Senaste inläggen